Gå til hoved-indhold
Kort Nyt
Lige efter Anden Verdenskrig havde Nordkaperen været Jorden rundt med guldsmeden Carl Nielsen og to af hans venner. Foto: Privat

Stålbåden Nordkaperen blev bygget i 1905 til kapsejlads

Nordkaperen var skabt til tyske millionærer til kapsejlads i Østersøen og i Den Engelske Kanal, hvor der ved århundredskiftet var stævner ved Isle of Wight. Et vandorgel har også været om bord.

Af Troels Lykke |

Troels Kløvedal, der døde søndag i en alder af 75 år, købte stålskibet Nordkaperen i juli 1967 for 40.000 kroner sammen med sin daværende samlever og et par kammerater.

Siden kom andre med i skibskollektivet omkring Nordkaperen, som Kløvedal har været på tre jordomsejlinger med.

Og oplevelserne om bord og på land undervejs er blevet skildret i både bøger og tv-programmer, skrev Kløvedal i bogen 'Alle mine morgener på jorden' af Troels Kløvedal, udgivet af Gyldendal 2017, skriver eb.dk.

Nordkaperen var allerede et berømt skib, inden Kløvedal købte det, fordi det lige efter Anden Verdenskrig havde været Jorden rundt med guldsmeden Carl Nielsen og to af hans venner.

Bygget i 1905 i Stettin 

Skibet blev bygget i 1905 i Stettin under den sidste tyske kejser. Da skibet løb af stablen og gik på sin jomfrurejse i Østersøen, hed det Santa Maria'.

Nordkaperen var bygget til tyske millionærer til kapsejlads i Østersøen og i Den Engelske Kanal, hvor der omkring århundredskiftet blev afholdt store stævner ved Isle of Wight.

Grevinde installerede vandorgel 

Senere blev skibet overtaget af en excentrisk grevinde, der installerede et vandorgel i skibet.

Siden fortæller historien om en religiøs sekt, der ejede Nordkaperen, mens det lå i Helsingør Nordhavn under Anden Verdenskrig, stadig med orglet ombord. 

Kløvedals børn og andre overtager Nordkaperen

Troels Kløvedal har testamenteret Nordkaperen til sine fem børn og ti unge styrmænd- og kvinder, som alle har lånt skibet i en længere periode og derfor kan gå lige om bord og sejle det.

Kilde: 'Alle mine morgener på jorden' af Troels Kløvedal, udgivet af Gyldendal 2017.

Troels Kløvedal købte Nordkaperen for 40.000 kroner i 1967. Foto: Privat

Vegvisir Race er ikke en del af årets Dansk 2Star-serie

Dansk 2Star har fjernet den udfordrende kapsejlads fra 2019-programmet. Manglende opbakning fra sejlerne og et vanskeligt målerarbejde har ført til beslutningen, som ærgrer Morten Brandt, stævneleder i Vegvisir Race.

Afstemning

Skal du lave forbedringer på din båd denne vinter?

Nyhedsbrev

Deltag i konkurrencer og få de seneste nyheder direkte i indbakken

Designer Stefan Qviberg nåede ikke at få hyldest for Arcona 435

I november døde den dybt respekterede Arcona-designer Stefan Qviberg i en alder af 69 år. Han nåede derfor ikke at opleve, at Arcona 435 fik prisen European Yacht of the Year 2019. Vi taler her med mr. Arcona, Torgny Jansson, der forklarer, hvad man nu gør med båddesignet fremover.

Links til andre sites