Gå til hoved-indhold
Tur
Tur

Per Ølholm om chartersejlads: Glem havnene og find eventyret for anker

Ølholm og familien droppede hurtigt de populære havnebyer med nærgående taxaer og højt stressniveau. På de små øer ventede i stedet luksus på første klasse.

Af PER ØLHOLM, JOURNALIST |

Per Ølholm skriver endnu engang fra sommerens chartersejlads i Grækenland med hustru og tre børn. Læs hans første blog her.

Før vi forlod basen i Piræus fik vi en grundig briefing af en charterkaptajn fra Sunsail. Og et forslag til en sejlplan baseret på vejr og tid. 

Vi drømte om at besøge øer med eksotiske navne som Poros, Spetses og Hydra.

Specielt den sidste skulle være fantastisk at anløbe og har efter sigende en overpopulation af kendisser og kongelige i ferierne. Og sangeren Leonard Cohen ferierede her i syv år før sin død i 2016.

Luksus på første klasse

I Danmark er vi vant til at snige os ind med vores smalle båd. Mantraet er: Der er altid en plads til en 29-fods! I Middelhavet er det en anden historie. Efter et besøg i havnebassinet, hvor bådene lå i 3 rækker for anker, og bådtaxaerne var meget pågående, fik vi nok. 

De populære byer er meget smukke steder, men stressniveauet for at få en plads er det ikke værd (i vores optik). Beslutningen blev at tage på "skær", som vi plejer at gøre i den svenske skærgård.

Og så startede eventyret. Den Saroniske Golf har mange små øer med hver sin karakteristika. Vulkaner, flade klippeskær og sandfyldte laguner. Vi prøvede det hele. 

Vågn op, sæt kaffen over og tag et dip i det store azurblå badekar. Vandet er 28 grader, luften det samme og ferskvandet i bruseren ude på badeplatformen nupper salten. Luksus på første klasse - uden at betale en krone i havnepenge. 

Ingen dråber i bred båd

En uge går hurtigt og vi bliver mere og mere fortrolige med den store båd. Hun er en bred dame, som duver adstadigt i søen, men stadig kan sejle. Bådens kæmpe badeplatform vinder prisen som ungernes yndlingssted. 

Vi anduver vores "redningsø" fra starten af turen. Det skal blæse op, og vi vil ikke være for langt fra Piræus, når vi skal tilbage til basen. Næste dag pisker vinden 14 m/s i næsen, og bølgerne slår ind over klipperne, hvor vi ligger med 60 meter kæde ude. 

Hjem skulle vi og lod den velvoksne Yanmar trække os i position til at kunne sætte rebet storsejl og genua. 

Hjemme sejler vi en meget levende båd på 3 tons - her havde vi næsten 10 tons stabilitet. Efter en times gyngen kunne vi slække af og ride på en halvvind tilbage. Ikke en dråbe vand i cockpittet og hygge og boglæsning på trods af det hårde vejr. 

Reklamerne snyder ikke (altid)

Charter er badning, kultur og varme - men det er også muligheden for at prøve en ny slags båd. Og for at svare på spørgsmålet fra første blog; så er chartersejlads til tider lige som reklamerne fremstiller det. 

Men det er (heldigvis) også alt det andet, som jeg forbinder med sejlads: Spænding, møgvejr, manglende søvn og besvær.

Charterbåden var stillet til rådighed af Sunsail Charter. Læs mere om priser og muligheder her og se flot video fra Ølholms sejlerferie øverst i artiklen.

Chartersejlads i flotte, græske omgivelser. Foto: Per Ølholm

Det er noget ganske unikt at se de smukke bygninger fra vandkanten. Foto: Per Ølholm

Selv i hård sø var det muligt at finde bogen frem i cockpittet. Foto: Per Ølholm

Med snorkel og dykkerbriller kan jagten sættes i gang under vand. Foto: Per Ølholm

Teenagehygge i forkahytten. Foto: Per Ølholm

content-loader
content-loader
content-loader