Gå til hoved-indhold
Udstyr
Udstyr
Sejleren Morten Lorenzen er bidt af ure. Privatfoto

Urtossen Lorenzen - Rolex satser på sejlsporten: God ”return on investment”

Selvom Rolex har været involveret i sejlsport i en lang årrække, var det først i 2007, at de kom på markedet med et rigtig anvendeligt sejlerur, Yachtmaster II. Et af de billigere, der i 2013 kostede 100.000 kr. I dag i 2020 er prisen steget til 120.000 kr.

 

Af Morten Lorenzen |

Denne udgave af min sejlerur-blog handler om Rolex og Yachtmaster II - som navnet angiver findes der et Yachtmaster I, men det har ikke nogen deciderede sejlerfunktioner, og kvalificerer sig dermed ikke til denne blog om sejlerure.

Yachtmaster II er en flot klokke. Med masser af imponator-værdi. Selve værket er udviklet fra bunden hos Rolex. Caliber 4160 tog mere end 35.000 timer at udvikle, og består af hele 360 komponenter.

Hårfin fjeder styrer værket

Eet af de væsentligste komponenter er den hårfine fjeder, der sammen med balancehjulet styrer værket.

Normalt er disse fjedre lavet af magnetisk materiale, og dermed sårbare overfor magnetisk påvirkning, temperatursvingninger og stød.

Med deres patenterede Parachrom-fjeder, der er tyndere end et menneskehår, har Rolex udviklet en fjeder, som er helt fri for påvirkning fra magnetisme og temperaturforskelle. Og den kan klare ti gange hårdere stød end traditionelle fjedre. En ikke uvæsentlig detalje, når man udvikler et sejlerur.

Udover at vise klokken præcist, har Yachtmaster II en ti minutters nedtællingsfunktion, som kan styres til det antal minutter kapsejladsledelsen nu har valgt, vi skal startes under. Og starteren kan synkroniseres, hvis man skulle misse et signal under startprocessen.

Men skønheden har selvfølgelig sin pris, der gør, at uret er for de få - men vi kan jo alle drømme. Guldversionen koster 275.000 danske kroner, mens hvidguld-versionen kan fåes for 303.000 kroner. Begge ure er dog set til priser 10-15% under, men det er stadigvæk ganske voldsomme priser. Stål/guld-versionen er set til omkring 140.000 kr.

Den nyeste version er den bedste og billigste

I 2013 kom den længeventede rene stålversion med en opdateret Caliber 4161 til lige omkring 100.000 danske kroner. Yachtmaster II i stål er klart på min ønskeliste.

Der findes næppe et mere attråværdigt sejlerur på markedet lige nu, for mig ;-) Men indrømmet, prisen er heftig, og der er mange andre ure, der leverer mere 'value for money'.

I 2013 købte jeg stålversionen af Yachtmaster II for lige under 100.000 kr. I dag i maj 2020 finder man et tilsvarende ur for omkring 120.000 kr - så det er jo dejligt, at ens investering i et kvalitetsur holder prisen og faktisk stiger rimeligt. 

Andre Rolex-modeller, som eksempelvis GMT II “Batman”-modellen, er steget 80-90% i samme periode, så Yachtmaster II har ikke været en lige så god en ur-investering.

Pas på snyd

Men jeg nyder at have Yachtmaster II i min samling, og for mig har der også været et afkast ved at kunne bruge uret dagligt, på vandet og på land. Rolex holder igennem generationer.

Hvis du vil have excellent service og købe et nyt Rolex-ur kan jeg på det varmeste anbefale Klarlund i København - spørg efter Stig Andersen, han er en rigtig hyggelig ur-fætter, og han forstår sig også på os skøre sejlere.

Hvis du er ude efter brugte Rolex, er chrono24.dk et godt site at få overblik på. Men husk at få alle papirer med og få testet, at det virkelig er et Rolex, når/hvis du handler brugt eller uofficielt nyt.

Rolex er eet af de allermest kopierede ure, og kopisterne er voldsomt dygtige og kan snyde selv den bedste. Når det drejer sig om Rolex, vælger jeg kun at handle hos den officielle leverandør, og i Danmark er det Klarlund.

Rolex Sejler Events

Inden min endelige bedømmelse over Yachtmaster II får du lige lidt ekstra om de store sejlerbegivenheder, som Rolex har involveret sig i:

Rolex "ejer" en række meget prestige fyldte events - hvem kender ikke:

Maxi Yacht Rolex Cup på Sardinien

Rolex Swan Cup

Rolex Sydney Hobart Yacht Race

Rolex Farr 40 World Championship

The Rolex Fastnet Race

Som sejler har jeg prøvet at være med til flere af disse begivenheder, og jeg kan kun sige, at Rolex sætter sin helt egen standard, når de går ind i en event.

Som arrangør af Farr 40 VM i København oplevede jeg, hvor professionelt Rolex arbejder med sine "properties".

De betaler ikke arrangørerne noget for at sponsorerer, til gengæld overtager de en lang række forpligtelser indenfor områder som PR, TV, markedsføring, aktivering og ikke mindst festerne.

Og det gør de med en stil og en passion, som viser, hvor højt niveau Rolex-branded har. Sidst, men ikke mindst, så leverer Rolex også præmierne til sejlerne.

Desværre var Rolex ikke sponsor i 1999, da vi deltog i Sydney Hobart-sejladsen med Nokia Sailing Team. Ellers havde vi haft et par Rolex´er vi skulle dele for Line Honors og overalt-placeringen ;-)

De bedste ambassadører

For mange år siden var Rolex, eller rettere deres forhandler i Danmark, Klarlund, også sponsor på Sjælland Rundt. Der var et Rolex Submariner som lodtrækningspræmie blandt løbsvinderne.

Dengang var jeg medejer af L23´eren "Jazz" med Arne og Lars, og vi var sgu så heldige at vinde det flotte ur - det var mit første Rolex, eller rettere 1/3 Rolex. Vi byttede det dog hurtigt til nye sejl hos en stor dansk sejlmager.

Udover at "eje" en række sejlerevents, har de også ambassadører. Indenfor motorsport er danske Tom Kristensen een af disse, mens sejlsportsambassadører er amerikanske Paul Cayard (America's Cup, Volvo Ocean Race og Star-sejler) og brasilianske Robert Scheidt, der har vundet medaljer ved alle fem OL, han har deltaget i som Star- og Laser-sejler og har i alt 125 titler at smykke sig med.

Senest vandt han Laser VM 2013 i Oman. 

Bedømmelse:

Og så til min bedømmelse - på en 10 skala, hvor 10 er bedst:

Anvendelighed som sejlerur: 5 - Personligt vil jeg nok ikke bruge et ur med den prislab ombord på en båd. Dertil er jeg sgu lidt for nervøs for, at man kommer galt afsted.

Signalværdi på havnen eller i byen: 8 - Det er et rigtig flot ur, men måske signalerer det lidt for voldsomt. Så afhængig af hvor man sejler, kan det komme på håndleddet, når after-sailing skal nydes.

Value for money: 6 - Som sejlerur er der rigtig mange andre ure, der passer bedre i value for money. Men er man ur-fetishist, så er det et "must have", specielt stålversionen.

Pris: Findes i hvidgud, guld, guld/stål og ren stål. Fra 300.000 til 100.000 danske kroner. Den nye stålversion er klart at foretrække med den "menneskelige" pris, og det opdaterede urværk Caliber 4161.

Klarlund: www.klarlund.dk

Rolex: www.rolex.com

Chrono24: www.chrono24.dk

content-loader
content-loader
content-loader