Gå til hoved-indhold
Udstyr
Det er i bund og grund ligegyldigt hvor sejlene opbevares, der skal blot være tørt. Fugt øger nemlig risikoen for mug-pletter på sejlet, som er svære at få væk igen. Så sejlet skal opbevares tørt, og der behøves ikke være varmt på det sted, hvor sejlene opbevares. Foto: Troels Lykke

5 gode råd til vinteropbevaring af sejl - salt er fjenden

Undgå mugpletter på dine sejl. Ullman Sails giver 5 gode råd til opbevaring af sejl om vinteren. Husk fx at vaske salt af sejlene, sejl fx en tur i regnvejr, men det vigtigste er at sejlene skal kunne ånde, så opbevar ikke sejlene i plasticpose, fortæller sejlmager.

Af Maria Ravn Jürgensen |

Det er ikke kun båden der skal opbevares rigtig vinteren over. Ligeså vigtigt er det at opbevare sejl under de rigtige forhold. Minbaad.dk har talt med Ullman Sails i Aarhus, og fået gode råd til vinteropbevaring af sejl.

1. Tørt

Det er i bund og grund ligegyldigt hvor sejlene opbevares, der skal blot være tørt. Fugt øger nemlig risikoen for mug-pletter på sejlet, som er svære at få væk igen. Så sejlet skal opbevares tørt, og der behøves ikke være varmt på det sted, hvor sejlene opbevares.

2. Ingen adgang for mus og rotter

Sørg for at mus og rotter ikke kan komme til sejlene. De kan risikere at bide hul i sejlet. Så hæng sejlene oppe under loftet, så skadedyr ikke har adgang til dem.

3. Opbevar i sejlpose

Det vigtigste er at sejlene skal kunne ånde, så opbevar ikke sejlene i plasticposer. Opbevar sejlet i en sejlpose, den beskytter mod støv og lignende.

4. Rengør sejlet

Først skal sejlet 'udferskes' så der ikke er salt på sejlet. Det gøres nemmest med en spuleslange.

Sejlene kan også vaskes når de er på båden. Det giver den fordel, at du kan tørre dem blot ved at hejse sejlene i havnen.

Du kan også sejle i øsende regnvejr, husk begge halser. Man kan også hejse sejl op i vindstille i regn.

Hvis der er behov for at vaske sejlet, kan det vaskes i et kar med lunken vand og med Biotex (ikke i vaskemaskine). I det sidste hold skyllevand tilsættes eddike for at fjerne kalkrester på sejlet.

5. Rul sejlet sammen

Alle sejl har bedst af at blive rullet. Hvis sejlene har været lagt sammen fra start, er det ok at lægge dem sammen. Sejl kan også være så store, at de er umuligt at håndtere rullede.

Det er også en god idé at tage sejlpindene ud af sejlene, for at undgå unødvendig slid, elastikker der bliver slappe eller pinde der knækker.

content-loader
content-loader
content-loader