Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Der bliver i disciplinen Fully Crew mulighed for at foretage flydende udskiftninger i årets udgave af Garmin Round Denmark Race. Her ses den tyske racer Rafael med en besætning på 14, der tog Line Honours i 2021-udgaven af sejladsen. Foto: Peter Brøgger Photography // Round Denmark Race

Gaster og skipper må udskiftes under Garmin Round Denmark Race

De flydende udskiftninger bliver ifølge arrangørerne både et taktisk og praktisk element, der kommer til at forny det kendte koncept omkring distancekapsejlads. Muligheden for udskiftninger er ubegrænset.

Af Sara Sulkjær |

Endnu et tiltag, der bryder med opfattelsen af, hvad det vil sige at sejle distancekapsejlads, føjes til 2022-udgaven af Garmin Round Denmark Race.

Et tiltag, der betyder, at deltagerbåde tilmeldt i disciplinen Fully Crew kan foretage flydende udskiftninger undervejs.

– Vi har spurgt os selv, om det giver mening, at det SKAL være den samme besætning, der sejler hele racet. Og vi er nået frem til, at det giver god mening med udskiftninger for både, der deltager i disciplinen Fully Crew, forklarer Morten Brandt fra Garmin Round Denmark Race i en pressemeddelelse.

En absolut udfordring

Ifølge arrangørerne fra Sailing Aarhus, Aarhus Internationale Sejlsportscenter og Shorthand ECM vil det nye tiltag forene det taktiske med det praktiske. 

– Sejladsen er den absolutte udfordring inden for sejlsport og sømandsskab i Nordeuropa alene på grund af distancerne på 650 (inshore, red.) og 740 (offshore, red.) sømil. Det er ikke urealistisk, at der kan gå en fuld uge blot med at gennemføre, påpeger Thomas Capitani fra Aarhus Internationale Sejlsportscenter og fortsætter:  

- Læg dertil, at der sejles på Nordsøen, Skagerrak, Kattegat og Østersøen samt i vores sund og bælter. Vi ser derfor, at man kan sætte hold til åbent hav og et til omstillinger i bælterne. Samtidig vil flere få muligheden for at være med, da man ikke skal tage en hel uge ud af kalenderen for at deltage.

Single- og double-besætninger må ikke skifte

Når de flydende udskiftninger ikke gælder for single- og doublehand-deltagerne skyldes det, at disse discipliners essens i højere grad end fully crewed handler om at gennemføre distancerne på enten 650 eller 740 sømil alene eller som to mand.

For Fully Crew-deltagerne er reglen meget åben. For eksempel er antallet af udskiftninger ubegrænset. 

- Man må udskifte lige så ofte og lige så mange besætningsmedlemmer inklusive skipper, som man ønsker. Dog må antallet af personer ombord kun variere med én person gennem hele løbet, forklarer Jon Koch-Hansen fra Sailing Aarhus. 

Samme antal under hele racet +/- 1

Det vil med andre ord sige, at hvis en båd er tilmeldt med fem besætningsmedlemmer, skal der under hele løbet være mindst fire og højst seks personer ombord.

Yderligere skal deltagere, der ønsker at skifte ud, gøre det inden for en havn/marina. De skal selv forestå udskiftningen, og endelig skal de oplyse til Race Management før starten, hvor, hvornår og hvor mange udskiftninger de agter at foretage. 

– Vi ser det nye tiltag i år som et forsøg. Vi er spændte på, om der er resonans i sejlerdybet for de flydende udskiftninger. Er det tilfældet, vil vi arbejde videre med konceptet og forsøge at raffinere det til de kommende udgaver af Garmin Round Denmark Race. Måske kunne det være interessant at have muligheden også inden for double- og singlehand i 2023. Det får se til den tid, slutter Morten Brandt.

Læs mere om Garmin Round Denmark Race her.

content-loader
content-loader
content-loader