Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Jens Dolmer fra Nykøbing Falster rejser konstant rundt i verden og sejler professionelt på store både. Foto: Volvo Ocean Race
Kapsejlads
Let vind på vej mod Helsingør. Foto: Helsingør Sejlklub/Sjælland Rundt
Kapsejlads
Trifork måtte smide anker flere gange i modstrøm før mål.
Kapsejlads
Der var frisk vind da starten gik. Fire timer efter var VO 70eren ved Gedser.

Mød manden bag Sjælland Rundt Offshore-rekorden Jens Dolmer - en af verdens bedste jordomsejlere

VO 70eren Trifork slog rekord rundt om Sjælland og Anholt efter 330 sømil, der blev sejlet på lidt over 27 timer. Holdet havde det perfekte vind-vindue, hvor de i 80 procent at tiden sejlede mellem 19 og 25 knob i vindvinkel på mellem 85 og 120 grader. Interview med Jens Dolmer.

Af Troels Lykke |

Jens Dolmer.

Forhåbentlig har du hørt om ham, hvis du er dansk storbåd-sejler. Nå, men Jens Dolmer er ikke en sejler med de store ord. Ikke en sejler, der spiller vigtig, det behøver han ikke.

Han lader handlingerne tale. Jens Dolmer er benhård. Han finder sig ikke i noget, men omvendt er han også flink og smilende, hvis du gør hvad du skal om bord.

Han kan godt virke arrogant, hvis du ikke kender ham, men han ER ikke arrogant. Vi har mødt ham til flere jordomsejlinger og han er åben om hvad han gør, med mindre det er noget konkurrenterne ikke skal vide noget om.

America's Cup og Volvo Ocean Race

Han har sejlet America’s Cup og ikke mindst Volvo Ocean Race, hvor han er en af de få der takkede nej til et tilbud om at komme på et af de store hold, fordi han hellere ville tage sig af familien i en periode.

Manden rejser også op mod 200 dage om året. Har egne projekter, som fx V0 70eren Trifork, der netop har sat Sjælland Rundt Offshore-rekord i tiden 27 timer og 4 minutter, en distance på 330 sømil. Det Tre timer hurtigere end VO 60eren Nokia.

53-årige Jens Dolmer, familiefar fra Nykøbing Falster, VIL vinde. Selvfølgelig er han en dygtig sejler og en dygtig leder. En tydelig leder. Jeg har sejlet Sjælland Rundt med ham på VO 65eren Brunel, hvor havsejler-ikonet Bouwe Bekking var kaptajn.

Her krævede Dolmer en del også af gæsterne. Husker han ville have jeg skulle skifte side i kahytten hver gang vi vendte. Man skulle selvfølgelig ligge i luv køje.

Dolmer kan fikse ALT om bord

En af de afgørende ting, der adskiller Jens Dolmer fra andre sejlere er at han kan løse ting med hænderne. Han er uddannet på en gård, har haft en gård, og kan skille en traktor og landbrugsmaskiner ad, det betyder at han kan løse alt om bord med hydraulik og meget andet og det gør han, indtil problemerne er løst.

Efter Volvo Ocean Race i 2009 sluttede begyndte han at være Bouwe Bekkings løjtnant. De to er i dag blandt verdens dyreste prof-sejlerpakker, når alverdens rigmænd hiver i dem. Fx når de sejler kæmpe J-både i Caribien og i Middelhavet, som de også skal sejle i år.

Cuttede tre timer af rekord - topfart 29 knob

Nu har Jens Dolmer med sit Trifork-hold sat rekord, blandt andet med Mikkel Røssberg, der også er professionel sejler, også som også var med på VO 60eren Nokia, da de i 2000 satte rekorden på 30 timer og 3 minutter.

- Rekorden var jo det vi kom for, vi er da super glade, men vinden døde fire gange lige før mål, hvor vi smed anker i 2,5 knobs modstrøm, i alt kostede vindstille os omkring 4-5 timer, vi var ved Hornbæk efter cirka 21 timers sejlads og siden døde vinden, men undervejs var vi også heldige med vindretningen og vindstyrken på 27 knob fra øst og nordøst bl.a., for i 80 procent af tiden sejlede vi med en kurs på mellem 85 og 120 grader til vinden, hvor vi også lå og sejlede mellem 19 og 25 knob, topfarten efter Gedser var på 29 knob, siger Jens Dolmer til minbaad.dk lige efter han kom over målstregen.

Turen gik stærkt, fx tog det kun lidt over fire timer at sejle fra Helsingør til Gedser for VO 70eren, der stikker 4,5 meter og efter starten den lørdag morgen kl. 8 i maj var holdet allerede ved Storebælt klokken 18 og klokken 24.00 rundede VO 70eren Anholt.

- Derefter sejlede vi mod svenskekysten da vi vidste at vinden ville gå i øst, siger Dolmer.

Oliefyr om bord

Og hvilet sig på de 27 timer, det gjorde han ikke.

- Nej, jeg har ikke sovet, men det var ellers godt at komme i kahytten for vi havde et oliefyr kørende og der var jo 25 grader om læ, så fik sejlerne varmen og fik tørret tøjet, siger han og griner. Noget han ikke havde når der blev sejlet Volvo Ocean Race i Sydishavet.

Sejlerne om bord var på vagt to timer og nede i kahytten 1 time.

Der var kun to sejlskift.

-Jeg er jo gammel fordækker og ved hvordan man skal undgå det, siger han og griner, men vi havde tre furling-sejl (forsejl): En J-zero, en J-4 og en stormjib og dem kunne vi rulle ind og ud fra cockpittet, siger Dolmer, der dagen efter sejlede båden til Aarhus, hvor Trifork skal være en del af VIP-programmet i The Ocean Race i starten af juni i Aarhus.

Her kan du møde Jens Dolmer og bare spørg ham om båden, han skal nok svare, selvom den høje sejler ser lidt bister ud, med de mørke solbriller på.

Triforks crew under rekord
Jens Dolmer (Skipper)
Lukas Mohr ( Navigator)
Joca Signorini ( Watch Captain)
Peter van Niekerk (Watch Captain )
Søren Eskildsen ( Crew)
Nicholai Stålung ( Crew)
Mikkel Røssberg (Crew)
Markus Oliver Nielsen (Crew)
Thor Malte Andersen ( Crew)
Klase Meier Andersen ( Boat Captain)

content-loader
content-loader
content-loader