Gå til hoved-indhold
Et lille udpluk af stjålne både blot i oktober, fundet på en engelsk webside. Alt kan stjæles. Collage: Katrine BertelsenHavne
Et lille udpluk af stjålne både blot i oktober, fundet på en engelsk webside. Alt kan stjæles. Collage: Katrine Bertelsen

Er din båd tyverisikker?

Erstatning i forbindelse med tyverier af både eller tyveri af udstyr fra både er tredoblet på få år. Mange tyverier finder sted i vinterhalvåret, så det er vigtigt at sikre sin båd godt.

Af katrine bertelsen |

I 2006 blev der udbetalt lidt over 8 millioner kr i erstatning til ejere af stjålne både, eller udstyr fra både. I 2009 var tallet på knap 22 millioner kr. Det er næsten en tredobling .

Der er ikke tal på hvor mange både der er stjålet, men tallet er steget med foruroligende hast.

Den voldsomme stigning skyldes dels flere tyverier af dyre både, der hurtigt får erstatningerne til at stige, dels tyverier af dyrt udstyr fra bådene som påhængsmotorer, mener Forsikringsoplysningen.

Gør det besværligt for tyven

Nu, hvor mange tager båden på land, er det vigtigt at sikre båd og grej ordentligt. Det indebærer, at du skal gøre det meget besværligt, at stjæle noget som helst.

Først skal du sørge for at placere båden på et oplyst sted, og hvor der er regelmæssigt opsyn med båden. Undgå at placere båden på et øde sted, hvor tyven kan arbejde uforstyrret. Er båden overdækket med presenning er det også en ekstra hindring hurtige lejlighedstyverier

Bådens kaskoforsikring dækker skaden, hvis der opstår tyveri eller tyveriforsøg på båden i løbet af vinteren – og der er synlige tegn på indbrud. Så husk at montere godkendte låse.

Både på land

Når båden står på land, er det vigtigt, at båden er afstivet korrekt og forsvarligt.
Vælter båden, fordi bådstativet er noget gammelt møg, kan du komme ud for, at forsikringen ikke dækker skaderne på din egen båd eller på de omkringliggende både. Er en storm derimod årsag til, at båden vælter, har man som bådejer ikke noget erstatningsansvar for de omkringliggende både.

Vinterophold i vandet

Hvis båden skal opholde sig i vandet vinteren over, dækker forsikringen kun, hvis der er tale om ophold i en godkendt havn, og kun hvis forsikringen er udvidet til at dække for ophold i vand i perioden fra den 15. november til den 31.marts.

Tyverisikring af båden

Forsikringsoplysningen peger på en række tiltag, der gør det sværere for tyvene at rende med båden.

 • Brug startspærre til motoren eller fjern en motordel.
 • Overvej en tyverialarm
 • Installer evt. en satellitovervågning
 • Gravér bådens byggenummer flere skjulte steder på båden
 • Brug hærdede stålkabler og godkendte hængelåse til fortøjningen af båden.
 • Lås kahytdøren forsvarligt af.
 • Drej roret i borde, og lås roret forsvarligt fast.
 • Har du båd med påhængsmotor, så tag motoren med sig hjem, eller lås den godt fast til båden.
 • Nabohjælp. Hold øje med usædvanlige ting på havnen.
 • Fotografer din båd, så det er nemmere for politiet at finde den.

Joller

Joller er desværre meget nemme stjæle. Har du en trailer, så lås den fast til den medhærdede stålkabler og godkendte hængelåse. Tag masten af og opbevar den en andet sted. Læg en presenning over båden, så er den mindre synlig. Drej rorpinden i borde, og lås den fast, så jollen er svær at bugsere.

Tyverisikring af bådens udstyr

Løst udstyr
Redningsveste, sejlertøj, cykler og andet der kan fjernes i en fart, bør låses inde i en kistebænk eller tages med hjem.

Efterlad ikke løst udstyr synligt, og tøm altid båden, når du forlader den i længere tid. Måske skal primussen også med hjem.

Opbevar altid bådens papirer på et sikkert sted, når du ikke sejler.

Elektronisk udstyr
Husk at afmontere det elektroniske udstyr i cockpittet, når du forlader båden i længere tid. Husk også kameraer, radioer mm. Mærk bådens elektroniske udstyr, og vis med et mærkat, at du er med i Operation Mærkning.

Båden er stjålet

Er du uheldig at få stjålet din båd, er det vigtigt, at du hurtigst muligt kontakter politiet, så båden kan blive efterlyst. Har du et fotografi er det en stor hjælp. Du skal også opgive bådens byggenummer til politiet.

 • Kontakt havnekontoret i den havn, hvorfra din båd er stjålet.
 • Anmeld tyveriet til politiet
 • Anmeld tyveriet til dit forsikringsselskab

Links:

Efterlys din båd
På hjemmesiden www.duelighed.dk kan du gratis efterlyse din stjålne/bortkomne sejlbåd via internettet.

Spor din båd
SOS International har et sporingsprodukt, SOS Secure, der bygger på GPS teknologi. Læs mere på www.sos.dk

Båden kan også genfindes hvis den bliver stjålet med systemet Cubrix. Man sender bare en SMS til Systemet og beder om position. Indenfor 15 sec. vil man så modtage en SMS med længde- og bredegrad. Denne position kan man checke positionen på enheden på f.eks. Google. Læs mere på www.cubrix.dk

Kilde: http://www.forsikringogpension.dk

content-loader
content-loader
content-loader