Gå til hoved-indhold
Havne
Rungsted Havn´plages af tyverier. Foto: kdy.dk

Plyndringstogt i Rungsted Havn - video ønskes

Magtesløs havnemester efterlyser lovændring og fremhæver videoovervågning af Rungsted Havn. Det sker i kølvandet på en række bådtyverier i havnen. ShipShape bestjålet.

Af Troels Lykke |

Hvordan det kan lykkes at bugsere hele to både væk i løbet af en weekend er et lille mysterium.

Men ikke desto mindre et trist faktum, som havnemester Henrik Kristensen må forholde sig til, efter ukendte gerningsmænd på yderst drastisk vis ad to omgange tiltvang sig adgang til to lystbåd, der var sat på land. Det skriver Hørsholm Lokalavisen.

Særlig står ' oplevelsen' af tyveriet af den ene båd stærkt i erindringen hos havnemesteren, der i sine 10 år på havnen aldrig har oplevet noget lignende.

Lidt efter midnat natten mellem lørdag og søndag blev havnemester Henrik Kristensen nemlig ringet op af havnens nattevagt. Årsagen var endnu et hårdkogt tyveri af en lille motorbåd.

Både på usikker kurs

"Disse tyve, skyer ingen midler. De har torpederet et hegn, banket et vandrør over, så der var dømt vandpantomime hernede. Jeg tror primært, det handler om, at gerningsmændene vil lave hurtige penge, og derfor går de efter de små både med stor motor på," siger han og ærgrer sig over den kedelige udvikling, der rammer Rungsted Havn og øvrige danske havne i stor stil.

Hvor bådene havner, er Henrik Kristensen ikke sikker på. Han ved bare, at de både, der stod forsvarligt fortøjret på landjorden blev bortført ved, at hele bådtraileren inklusive båd, blev fragtet væk fra havnens område, og han har på fornemmelsen, at indtil flere både via container ryger til Østeuropa, lige som problemet kendes med en række dyre biler, der ufrivilligt forlader landets grænser.

Hans vurdering af disse tyverier er, at der må være tale om professionelle tyve, fordi fremgangsmåden er uhyre veltilrettelagt.

Videoovervågning eneste reelle løsning 

"Videoovervågning er for mig at se den eneste reelle løsning på problemet. Men det er der jo ikke politisk opbakning til på Christiansborg. Og alternativet med " sydeuropæiske tilstande" i havnene skal vi altså ikke have," siger en ærgerlig havnemester med henvisning til havnene i Sydeuropa, hvor aflåste havnemiljøer ofte præger billedet.

ShipShape også bestjålet

Han ærgrer sig således både over tyverierne, men også over den manglende politiske vilje og har svært ved at se, at en havn ikke kan vurderes som et idrætsanlæg, især med tanke på al den idræt, der udøves i og omkring havnen:

"Det kan undre mig, at der godt må være videoovervågning ved eksempelvis Idrætsparken, og vi så ikke må. Det ville dels have en præventiv effekt, ligesom det med garanti ville have en praktisk effekt.

Vi står ganske enkelt magtesløse over for det her," siger han og ønsker sig en tidlig julegave fra justitsministeriet, hvor en tilladelse til videoovervågning skal komme fra.

På niveau som i 2010

Henrik Kristensen ved fra sit repræsentantskab i FLID ( Foreningen af Lystbådehavne I Danmark, red.), at der tegner sig et ensartet billede landet over.

Indtil videre er statistikken over stjålne både i Nordsjællands Politikreds i år på 24 både mod 58 hele sidste år, og derved ligger det til, at tallet bliver meget ens i forhold til 2010 over antallet af stjålne lystbåde fra danske havne.

Kilde: Hørsholm Lokalavisen

content-loader
content-loader
content-loader