Gå til hoved-indhold
BMW Oracle Racing med vingemast under America's Cup.Udstyr
BMW Oracle Racing med vingemast under America's Cup.

North Sails 3Di og TPT indgår i vingemaster

North Sails har to essentielle produkter til de design-krævende sejl, som passer til en vingemast i America's Cup, forklarer Lars Ive.

 

Af Troels Lykke |

Lars Ive, direktør i North Sails i Allerød, forklarer om America's Cup:

Den måske vigtigste del af protokollen er valg af båd. En 72 fods katamaran med 40 meter tredelt vingemast i kombination med mindre forsejl til kryds og et større forsejl til lænsebenene.

North Sails har altid været dybt involveret i Americas Cup. Ved den sidste ”normale” AC i Valencia i 2007 havde de 11 først hold ud af 12 North sejl, ligesom begge flerskrogsbåde, som dystede om AC i den 33 Cup.

North Sails designere og teknologi og produkter er manna fra himlen for de fleste teams. Flere af vores designere er allerede blevet hyret ind af forskellige AC teams.

Umiddelbart skulle man tro at vingemaster ikke lige frem er en sejlmagers første ønske, men denne gang er det anderledes. North Sails har to helt essentielle produkter til at lave de designmæssigt meget krævende sejl, som passer til en vingemast.

3Di

For det første er der det seneste skud på det patenterede 3D design og produktionsmetode. Det hedder 3Di og designes og lamineres på de samme forme som de verdenskendte 3DL sejl, som fortsat er uovertrufne trods utallige forsøg på kopiering af andre producenter.

3Di sejlene vil være endnu mere egnede til den nye AC 72 katamaran, da de vil have samme strækmæssige egenskaber som et kulfiber laminat.

For det andet har North Sails til fremstilling af vingerne den sidste og nyeste teknologi, som rent faktisk er en videreudvikling af 3Di.

TPT

Vi kalder det TPT (Thin Ply Technology). Man kan lave en vingeoverflade, som er så let som 25 gram per m2, mens et normalt prepreg laminat vejer omkring 100 gr. per m2.

North Sails står klar med fremtidens design og produkter i form af 3Di og TPT og vi ser frem til at deltage i en række udfordrende og spændende AC projekter, skriver Lars Ive på www.northsails.dk

content-loader
content-loader
content-loader