Gå til hoved-indhold
Kapsejlads

Svenskerne bruger en mia. på America's Cup

Hvor mange hold starter i 2013? Det er som altid et godt spørgsmål, flere år før starten, skriver Morten Lorenzen i en analyse om America's Cup.

Af morten lorenzen |

Team Oracle har åbnet en seks måneders invitations-runde der afsluttes 31. marts 2011, hvor potentielle syndikater kan melde sig ind i kampen - og de har travlt.

Med et forventet budget på omkring en milliard danske kroner for en kompetitiv satsning, og kun 30 måneder til at forberede sig og skaffe de mange midler skal man ikke sidde stille for længe. 

Der er mange beslutninger der skal tages, og tid bliver den værste modstander, ikke mindst fordi syndikaterne skal lære helt nye kompetencer, da der skal sejles i flerskrogsbåde med vingemaster - en disciplin som kun de færreste top sejlere og syndikater har erfaring med.

På nuværende tidspunkt har fire syndikater officielt meldt deres deltagelse, og en enkelt anonym hænger fortsat på.

Officielle udfordrer

Den officielle udfordrer, Mascalzone Latino fra Italien. Anført af den karismatiske shipping mand, Vincenzo Onorato, som har slået sine folder i international sejlsport  igennem mange år, og her i Danmark er kendt for at vinde VM i Farr 40 i 2007, som KDY arrangerede.

Vincenzo er i øvrigt meget glad for Danmark og medlem af KDY, og ses ofte i hovedstaden. Igennem tiden har flere danske sejlere haft lejlighed til at sejle med italienerne.

Jes Gram Hansen og Christian Kamp var en del af kernegruppen igennem flere år, og måske er der en chance for at vi igen ser danskere på Masclazone Latino holdet.

Svenskerne klar

Svenskerne kan prale af at have et syndikat klar, igen, igen. Der er tradition for at svenskerne er med. Og igennem flere Americas Cup perioder, var Victory Challenge med Magnus Holmberg et kært bekendtskab, hvor danske sejlere også deltog.

Nu er det dog oliemilliardæren Torbjørn Törnqvist, som med sit Artemis hold hopper fra RC44 og TP52 til  AC34.

Da KDY afholdt RC44 Copenhagen Cup i 2010, var Torbjørn i byen med sin "wing-man", Paul  Cayard og ikke mindst én af verdens bedste taktikere Terry Hutchinson - Med Terry´s og Cayard´s evner, spåes Team Artimis store chancer - og San Francisco er Paul Cayards hjemmebane.

Russere klar

Udover de to ovennævnte som allerede er i fuld gang med forberedelserne, har et russisk team meldt deres interesse, ligesom franske Team Aleph med Bertrand Pacé har offentliggjort deres deltagelse.

Nu hvor de store beslutninger er på plads - der skal sejles i San Francisco og der skal sejles i flerskrogsbåde, så skal der nok dukke flere syndikater op.

Et vedvarende rygte er, at det er Team New Zealand der har anmeldt sig anonymt, og det er nok svært at forestille sig et Americas Cup uden New Zealænderne, så mon ikke vi ser en satsning fra Emirates Team New Zealand.

Britisk afbud

Desværre meldte det engelske Team Origin, med Ben Ainslie og danske Christian Kamp, sig ud af kampen for et par måneder siden.

En meget trist beslutning, som definitivt slukkede håbet om en engelsk satsning.

Det er ikke realistisk at se en dansk satsning til Americas Cup 34 - dertil er tiden al for knap, og økonomien er ikke realistisk for et dansk syndikat.

AC 45 Cat i denne måned

Men der er stærke kræfter der arbejder på at komme til at deltage på den nye AC45 Cat-klasse som bliver offentliggjort medio januar i New Zealand, og vi har danske sejlere der har forstand på multihull´s og har evnerne og kontakterne.

Vi skal nok følge op på dette, ligesom vi følger op på Extreme 40 serien, som også bliver en legeplads for potentielle AC deltagere og håbefulde sejlere.

Allerede nu kan vi se at flere meget interessante sejlernavne, har meddelt at de vil sejle Extreme 40 i 2011, ikke mindst for at bringe deres navne i spil overfor potentielle syndikater.

Starter i år

Sejlsporten har fået et nyt fyrtårn, og det hedder San Francisco - det bliver uden tvivl en spektakulær event i 2013 - men allerede i 2011 ses starten på AC, med introduktionen af AC45 båden og senere den rigtige AC båd, AC72.

Jeg ved godt at mange har negative holdninger til Americas Cup, men at Cup´en er med til at udvikle vores sport, og at fokus vil være rettet mod event´en fra i år og frem mod 2013 er ubestrideligt.

Morten Lorenzen

www.americascup.com

content-loader
content-loader
content-loader