Gå til hoved-indhold
En Mini 650 er måske en af de mest ekstreme både overhovedet, siger Ole Larsen.Kapsejlads
En Mini 650 er måske en af de mest ekstreme både overhovedet, siger Ole Larsen.

Mini Transat: 4.200 sømil solo over Altanten

På søndag starter den store solohavkapsejlads, Mini Transat, fra La Rochelle i Frankrig til Salvador de Bahia i Brasilien med 84 både. Ole Larsen følger sejladsen for minbaad.dk.

Af Ole Larsen |

Mini Transat en tur på omkring 4200 sømil med stop på Maderia. Det den største solosejlads over Atlanten.

Måske en af de eneste store sejladser som har fremgang i deltagere. De havde håbet på 72 startende både, men der er 84 både tilmeldt. Hvilket er fantastisk godt trods finanskrise.

Lå 56 dage i redningsbåd

Det er 34 år siden, at den første udgave af sejladsen blev sejlet med 23 deltagere. I 1981 udgaven skete det mest dramatiske nogen sinde. En canadisk sejlers båd sank. Kun to dage efter han sejlede fra de kanariske øer.

Til alles og min overraskelse overlevede han 56 døgn i hans redningsflåde, hvor han til sidst drev i land i Caribien. Det beviser kun, at man aldrig skal give op. Sejladsen er blevet sejlet mange gange, men derfor er den ikke ufarlig, og der kan opstå mange udfordringer undervejs.

Jeg er spændt på dette års sejlads, hvilke udfordringer sejlerne kommer ud for, og hvordan de forskellige sejlere vil tackle dem. Jeg vil følge sejladsen tæt, så du kan blive opdateret om hvad der sker i denne spændende sejlads over Atlanten. 

Rigtig mange kendte sejlere har startet deres solo sejler karriere med at sejle Mini Transat, bl.a. Bernard Stamm, som senere har vundet Velux 5 Oceans to gange, og Michel Desjoyeaux, som har vundet Vendee Globe og Ellen MacArthur, som har sejlet jorden rundt solo i en kæmpe trimaran.

Svingkøl og vandballast

Mini 650 har både svingkøl og vandballast, til at kompensere for de mange kvadratmeter sejl.

De kan køres på en trailer efter bilen, så den er nem at komme rundt med på land. Der findes to udgaver af en mini 650, den jeg har nævnt her er en såkaldt prototype. Den anden er serietype, som er lidt tungere og har mindre kvadratmeter sejl.

Det er den første bådtype, jeg har valgt som min træningsbåd, da det er en båd, som jeg og mine sponsorer hurtigt kan få rigtig, rigtig meget ud af i forhold til budgettets størrelse.

Vil selv sejle Mini Transat

Jeg planlægger selv at sejle Mini Transat næste gang, som en del af mine forberedelser til Velux 5 Oceans i 2014.

Du kan hjælpe mig ved at støtte mit projekt (selv med få penge) via min hjemmeside www.dansail.com og blive en del af mit eventyr, som den første dansker, der deltager i en solo havkapsejlads. Vær med til at sætte dansk solo sejlads på verdenskortet.

Båden der sejles i er en mini 650, måske en af de mest ekstreme både overhovedet, som er bygget til at sejle solo eller dobbelthanded, skriver Ole Larsen.

Mini 650

Længde:        6,50 meter

Bredde:          3,00 meter

Bybde:           2,00 meter

Vægt:            750 kg

Køl vægt:       320 kg

Stor sejl:        30 m2

Forsejl:          19 m2

Spiler:            95 m2

Link til sejladsen: www.charentemaritime-bahia.transat650.net/en

content-loader
content-loader
content-loader