Gå til hoved-indhold
Sebastian Fleischer blev årets mandlige talentfulde sejler i 2012. Foto: Dansk SejlunionKapsejlads
Sebastian Fleischer blev årets mandlige talentfulde sejler i 2012. Foto: Dansk Sejlunion

Surfere er OLs sande atleter - interview med Fleischer

For surfere står op og sveder langt mere end i andre olympiske bådtyper, mener den 19-årige nordsjællænder, Sebastian Fleischer, landets førende og eneste mandlige RS:X-surfer.

Af Troels Lykke |

Sebastian Fleischer startede med at surfe, da han var syv år. I februar blev han kåret som årets mandlige sejlsportstalent 2012, efter han kvalificerede Danmark i RS:X surfing til OL i England, hvorefter han selv blev nummer 27 til OL ud af 40 deltagere.

- Vi synes selv vi er sejlsportens atleter, for vi skal være en tand bedre end de øvrige OL-sejlere og gå lidt mere op vores fysik og diæt fordi det betyder så meget i RS:X-surfing, siger Sebastian Fleischer til BådNyt på gaden.

Han har aldrig har sejlet i almindelige joller og sejlbåde, men kun surfet. Noget han har fra sin far, David Fleischer, som han surfer med for sjov.

Meget krævende

Windsurfing er meget fysisk og det tiltaler den olympiske sejler.

- Man bruger hele kroppen og pulsen kommer ekstremt højt op og så går det hurtigt, og det er sjovt, derfor surfer jeg, forklarer Sebastian Fleischer, der går i 3. g. og lige  holder en surfpause indtil han har afsluttet gymnasiet til juni, derefter går han målrettet mod OL i Rio i 2016.

Fysikken holdes dog vedlige i et fitnesscenter.

- Jeg træner seks dage om ugen, fire gange styrketræning og to gange roning, for at styrke mine arme, ryg og lår og for at holde en høj grundform, til når jeg skal sejle igen, siger surferen, der har taget fire kilo muskler på det seneste halve år, så den 180 centimeter høje sejler vejer den optimale vægt på 76 kilo. Han ville dog gerne være to centimeter højere, det ville være optimalt for en RS:X-surfer.

Pumper sejlet

Det mest anstrengende ved RS:X-sejlads er, når der sejles i let vind under seks m/sek., hvor brættet ikke planer, men det kan det komme til, når man pumper med det 9,5 kvadratmeter store sejl.

- Underarmen syrer helt til og jeg havde problemer med armene sidste år, fordi der pumpes helt sindssygt og en sejlads tager alligevel 30 minutter, men det er også hårdt for benene, man står jo op hele tiden, siger han. Og netop let vind kan han forvente at der er i Rio om tre år til OL. Om placering ved det næste OL, lyder det optimistisk.

- Jeg vil være så god, at jeg kan komme i top ti ved OL og  aspirere til at tage en OL-medalje. Jeg er en all-round surfer, men jeg mangler timer på vandet og da jeg nærmest kun er den eneste mandlige, aktive RS:X-surfer i Danmark, så er jeg nødt til at træne med OL-surfere fra Australien, Italien, Norge og Sverige, siger Sebastian Fleischer, der surfer for Kongelig Dansk Yachtklub.

For at nå målet bliver der fra juli lagt rigtigt mange timer for at komme helt op i verdenseliten.

- Jeg kommer til at træne på vand og land med mindst 30 timer om ugen frem til OL i Rio, siger han til BådNyt.

Tre sejl om året

Sebastian Fleischer, der er støttet af Dansk Sejlunion, når han er aktiv, har et årligt budget på cirka 100.000 kroner til transport, hotel og. Det glæder køb af et nyt RS:X-bræt hvert år og tre nye sejl, der koster 6.500 kroner stykket.

Sejlenes dug består primært af monofilm. En komplet sejlklar RS:X koster 37.500 kroner. Brættet produceres kun af Neil Pryde, der har monopol på produktion og salg og dermed prissætning.

Eneste mandlige RS:X surfer i Danmark

RS:X-brættet er ikke det mest sexet surfbræt på markedet, erkender Sebastian Fleischer, der har sejlet RS:X siden han var 14 år.

- Men det er et bræt, der kan sejles i alle vindforhold og det er hurtigere og mere moderne end det smalle, lange Mistral-bræt man brugte tidligere til OL, men derfor er det stadig ikke som alle andre surfbræt, hvor man har forskellige sejlstørrelser, så man fx kan taget et kæmpe sejl på i let vind. Et RS:X bræt adskiller sig også ved, at man sejler, når man ikke planer, det gør andre surfklasser ikke, siger sejleren, der har en klar forklaring på, hvorfor han lige nu er den eneste aktive mandlige sejler i Danmark.

Sebastian Fleischer går efter top 10 ved OL i Rio i 2016. Foto: Dansk Sejlunion

content-loader
content-loader
content-loader