Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Jørgen Lindhardtsen er en temmelig sej jolle-sejler. Foto: Henrik Hansen
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

OK-sejler Jørgen Lindhardtsen fejres med Lindhardtsen Classic

Jørgen Lindhardtsen er trods 70 år stadig OK-sejler i verdenseliten. Nu hyldes han af OK-Klubben og Hellerup Sejlklub med kapsejladsen Lindhardtsen Classic på fødselsdagen d. 25 april.

Af Henrik Hansen |

I jubilæumsejladsen i Hellerup deltager Jørgen Lindhardtsen selvfølgelig selv og vil kæmpe for at vinde stævnet.  Foreløbig er der tilmeldt 56 sejlere til at fejre fødselaren og tilmeldelsfristen slutter 20. april. 

Foruden den danske elite i OK-jolle, så deltager flere af Danmarks store sejlernavne som fx Drage-sejlerne Frank Berg og Lars Hendriksen, samt nogle af dansk sejlsports verdensnavne, der har kick-startet sejlerkarriere i OK-jolle, skønt de ikke har sejlet OK-jolle i årevis.

Det er fx Ib Ussing Andersen og Steen Kjølhede.  Den allerførste verdensmester i OK-jolle, Svend Jacobsen, deltager også.

Jørgen Lindhardtsen har i det meste af sin karriere sejlet for Hvidovre Sejlklub Suset, hvor han var æresmedlem, men for en god måned siden meldte han sig ud af klubben, efter en fire måneder lang konflikt med bestyrelsen, der havde tilladt en gruppe vinterbadere at placere en badeslidske i jolleslæbestedet, der reelt umuliggjorde vintertræning.

Han har i flere år også sejlet for Hellerup Sejlklub, og det agter han at fortsætte med.

Jørgen Lindhardtsens mange mesterskaber
VM i Soling med Ib Ussing Andersen og Hans Winther, VM i OK-jolle, 4x VM-sølv i OK-jolle, 2x VM-sølv i Finn-jolle, VM-sølv i Soling med Valdemar Bandolowski og Erik Hansen, VM-bronze i OK-jolle, VM-bronze i Finn-jolle,  EM i OK-jolle, 3x EM-bronze i OK-jolle, 6x NM i OK-jolle, 15x DM i OK-jolle, 14x DM i Finn-jolle, DM i Soling med Frank Høj Jensen og Theis Palm, 5x Masters VM i OK-jolle og 2x Masters VM i Finn-jolle.

Citater fra interview i Bådmagasinet med Jørgen Lindhardsen:

Der skal være et stærkt fysisk element
Men hvad får en 67-årig pensionist til at fortsætte med at sejle en fysisk krævende jolle, når der er så mange kølbådsklasser, der umiddelbart passer bedre til alderen?

”Det er sjovest at sejle jolle. Jeg synes det er dejligt at komme på vandet, og kunne mærke at jeg er i nærheden af vandet. Det kan jeg i en jolle, men det kan jeg ikke på samme måde mærke i en kølbåd. Der skal også være et stærkt fysisk element i sejladsen, forklarer Jørgen Lindhardtsen”

”Jeg skal kunne mærke at det er krævende at sejle båden, og derfor har jeg det allerbedst, når der er meget vind. Også selv om helbredet ikke længere er helt det samme som tidligere. I øjeblikket får jeg desværre ikke sejlet alt det jeg gerne ville,” fortæller ”Lind”, der sidst på foråret måtte holde en sejladspause på grund af en muskelskade.

”Det skal også være enmandsjolle, og her er OK-jollen lettere og nemmere at have med at gøre end Finn-jollen. OK-jollen har de samme trimmuligheder, og det er den klasse der i øjeblikket er mest aktiv i Danmark, bortset selvfølgelig fra Europe-jollen og ungdomsklasserne,” mener ”Lind”.

”Det der tiltrækker mig mest ved OK-jollen er, at den er meget levende og at man kan arbejde med grejet. Der er hele tiden noget man kan forbedre. Det er spændende, at man er i stand til at få mere fart ud af jollen”, fortæller ”Lind” om, hvorfor han har sejlet OK i 48 år, dog med en lange pause, hvor han sejlede Finn-jolle.

Han er en bombe under dogmet om, at jollesejlads er for yngre sejlere. I udlandet er der langt større tradition for at sejle jolle oppe i alderen og generelt er OK-klassen herhjemme også en gods eksponent for dette, med overvejende modne mænd i klassen.

Til OL i Finn
Jørgen Lindhardtsen har stadig en Finn-jolle, men har ikke sejlet med den siden 2010. Han begyndte at sejle Finn-jolle helt tilbage i 1971, men kom først rigtig i gang i 1975. Året efter kvalificerede sig han til, og deltog, ved OL i Kingston, hvor han sluttede som nr. 14.

”Jeg var simpelthen ikke hurtig nok,” erkender han.

De næste 14-15 år fokuserede ”Lind” helt på Finn-jollen, men kom hurtigt til at stå i skyggen af sin langt yngre rival, den dobbelte verdensmester Lasse Hjortnæs, der deltog ved to OL .

Han fungerede i en periode også som personlig træner for den unge østrigske Finn-jollesejler Johann ”Hans” Spitzauer op til OL i Barcelona i 1992. Spitzauer blev nr. 8 i 1992, vandt Gold Cup og blev nr. 4 ved OL i Savannah i 1996.

Bed skeer med tidens topnavne
Gennembruddet i OK-jolle kom for alvor fire år senere ved DM i Roskilde, der mest blev sejlet i blæsevejr. Her vandt Lindhardtsen  bronze i et benhårdt felt. OK-klassen var dengang Danmarks hårdeste klasse, med topnavne som Hans Fogh, Poul Richard Høj Jensen, Steen Kjølhede, Ib Ussing Andersen og mange andre af datidens bedste sejlere.

VM i Soling
Jørgen Lindhardtsen er især kendt som OK- og Finn-jollesejler, men har har også flirtet med 505-jollen en sæson og har flere gange gastet i Soling, hvor topresultaterne blev et verdensmesterskab sammen med Ib Ussing Andersen og VM-sølv sammen med OL-guldvinderne Valdemar Bandolowski og Erik Hansen.

International OK-jolle
OK-jollen er en meget livlig og hurtig 4 meter lang enmandsjolle med 8,95 m2 sejl og en minimumsvægt på 72 kg.

Den er tegnet af Knud Olsen  i 1957 og var fra 1961 den eneste danske bådklasse med international VM-status, indtil X-99 også fik international status.

Jørgen Lindhardtsen har vundet cirka 30 DMer fordelt i OK, Finn og Soling. Foto: Henrik Hansen

content-loader
content-loader
content-loader