Gå til hoved-indhold
For de fleste sejlere i Silverrudder er det at holde sig vågen og kvik under den mindst 134 sømil lange sejlads den største udfordring. Her kommer et æggeur ind og hjælper. Foto: Troels LykkeKapsejlads
For de fleste sejlere i Silverrudder er det at holde sig vågen og kvik under den mindst 134 sømil lange sejlads den største udfordring. Her kommer et æggeur ind og hjælper. Foto: Troels Lykke

Æggeurs-trick klar til Silverrudder

- Efter at have holdt udkik, sætter jeg æggeuret til fem minutter - og tager en blund, siger GibSea 36-sejler Søren Therkelsen, der 23. september sejler solo rundt om Fyn i Silverrudder.

Af Søren Stidsholt-Nielsen, Fyns Amts Avis, Søsiden |

Når Søren Therkelsen fra Tåsinge i disse dage går om bord i sin sejlbåd, har han fast og sikker grund under fødderne.

Helt udenfor sæsonstartens lagte sejlplan står den aktive sejlers båd på det tørre. Årsagen er, at den 36 fods GibSea var en af de både, der fik orkanens kraft at føle sankthansaften.

Sammen med flere andre sejlbåde fra hjemhavnen Rudkøbing ligger Søren Therkelsens Sundancer nu til forsikrings-finansieret udbedring hos Walsteds Baadeværft på Thurø. Her kom den til efter familiens sommertur.

- Jeg er sikker på, at den bliver klar til Sølvroret, siger Søren Therkelsen, 47 år, bestyrelsesmedlem i Rudkøbing Sejlklub og i det civile business support manager på Maersk Training i Rantzausminde.

Gummibådsfører

Lige siden drengeårene på Sydlangeland har Søren Therkelsen haft lyst til sejlads. Han tog turen omkring skoleskibet Danmark og Svendborg Søfartsskole og var gennem nogle år gummibådsfører for Wildlife-kurserne på Tåsinge og for Hotel Faaborg Fjord.

Interessen for kapsejlads blev tændt og holdes ved lige ved Søren Therkelsens faste gastetørn på en kammerats båd i Rudkøbing Sejlklubs ugentlige aftenkapsejlads.

Springet til egen sejlbåd

For syv år siden tog Søren Therkelsen og familien springet til eget fartøj og købte den nuværende båd. Søren Therkelsen sejlede den selv hjem fra sælgeren i Holland.

- Det er en fin båd. Vi er meget glade for den, siger Søren Therkelsen under en Fyens.dk-snak i cockpittet.

Båden bliver brugt til familiesejlads, solo-ture og det efterhånden obligatoriske Sølvroret - Fyn rundt solo nonstop.

Om præcis tre uger, fredag den 23. september, skydes denne sejlads af for femte gang. Søren Therkelsen har været med - og gennemført tre sejladser - i træk. Hans hurtigste tur Svendborg-Svendborg blev kæmpet sidste år. Sejladsen rundt om Fyn drønede afsted på et døgn og en time.

Året før varede den næsten dobbelt så lang tid. Ved sin debut-sejlads i 2013 passerede Søren Therkelsen mållinjen ved Svendborgs runde lystbådehavn 37 timer efter starten fra samme sted.

Sparker dæk på havnen

- Silverrudder er for mig flere ting. Der er både det personlige og så det sociale. Snakken og samværet på Svendborg havn i dagene op til sejladsen er givtige for mig. Det er her man kan måle sig op mod de andre, får gode fif og "sparker dæk", siger Søren Therkelsen - velvidende at han aldrig får sine sejlersko op på præmiepodiet.

- Selvfølgelig går der noget kapsejlads i det, men jeg kommer aldrig til at vinde med en familiebåd som min, fastslår Søren Therkelsen.

- For mig er det sjoveste - udfordringen - ved at være med nok, at man selv har ansvaret for det hele om bord. Du skal selv hele tiden tænke frem og træffe alle beslutninger.

- Nogle synes måske, at singlehand er en formålsløs form for sejlads, men jeg kan godt lide at sejle alene. Derfor ser jeg frem til Silverrudder, hvor man heldigvis også har den sikkerhed, at der står et velorganiseret apparat til rådighed, hvis det skulle blive nødvendigt, siger Søren Therkelsen.

Æggeurs-tricket

For de fleste sejlere i Silverrudder er det at holde sig vågen og kvik under den mindst 134 sømil lange sejlads den største udfordring.

- Problemet er nok, at mange ikke er mentalt forberedt på en mulig anden nat på vandet. Jeg tror, at det problem fik en del til at trække sig ud af sejladsen sidste år, siger Søren Therkelsen.

I kampen mod tunge øjenlåg bruger han selv, hvad han kalder æggeurs-tricket:

- Det er jo forskelligt, hvordan vi mennesker er skruet sammen indeni. Når jeg bliver træt, sørger jeg for at sejle på styrbord halse, så jeg har retten til vejen. Efter at have holdt udkik, sætter jeg æggeuret til fem minutter - og tager en blund. Nyt udkik - og så fem minutter mere osv. Det gør jeg i alt fem gange. Så føler jeg mig klar til den videre sejlads.

- Nogle synes måske, at singlehand er en formålsløs form for sejlads, men jeg kan godt lide at sejle alene, siger Søren Therkelsen. Foto: Søren Stidsholt-Nielsen, Fyns Amts Avis, Søsiden

Kilde. fyens.dk

content-loader
content-loader
content-loader