Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Paul Elvstrøm styrer sin 505 mens han står i trapez. Billedet er fra 1966 og gasten er Pip Pearson. Elvstrøm vandt 505-VM i 1957 og 1958.

Bojsen-Møller: Elvstrøm holdt sig ude af problemerne

- Det nytter ikke blive kørt ned i et fodgængerfelt og bagefter sige du havde ret, sagde Paul Elvstrøm, da han sejlede VM i 505 i 80erne med Jakob Bojsen-Møller.

Af Troels Lykke |

En af dem der kendte Paul Elvstrøm godt, var sejlmager og 505/FD-sejler Jakob Bojsen-Møller, der var klubkammerat med Elvstrøm i Hellerup Sejlklub.

Paul Elvstrøm var ikke til protester, han ville hellere sejle om tingene, som vi har skrevet om tidligere i dag.

- Jamen, Paul var en gentleman, han ville ikke vinde en sejlads på en måde, hvor konkurrenterne mistede respekten for ham, derfor protesterede han ikke, men han ville også hellere undgå at blive klemt inde ved et bundmærke, selvom han havde ret, så hellere sejle uden om flere både. Det kunne betale sig, mente han, forklarer Jakob Bojsen-Møller, der har kendt Paul Elvstrøm siden 70erne, hvor han sejlede Trapez-jolle.

Elvstrøm gjorde selvfølgelig indtryk.

 - Jeg husker han sagde til mig. Det nytter ikke blive kørt ned i et fodgængerfelt og bag efter sige du havde ret, sagde Paul Elvstrøm, da han sejlede VM i 505 i 80erne med Jakob Bojsen-Møller, hvor de blev nummer 13.

Elvstrøm: Jakob, du har en halv time

Om turen til Japan skulle Jakob svare hurtigt på et opkald.

- Vil du med til Japan og sejle VM i 505, du har en halv time til at overveje det i, sagde Paul til mig. Vi havde ikke nogen 505er, men lånte en og trænede. Vi tog selv sejl med ud til VM. Det var et godt VM, han styrer som min bror, en man stoler på, når man står i trapez. Husker at vinden skralede på en skæreside og før der kom en vindændring så han hvad der ville ske, så rykkede vi helt tæt på nummer et og to, forklarer Bojsen-Møller til minbaad.dk.

Han fulgte os fra sit hus

Selvom Paul Elvstrøm var op i 80erne, fulgte han stadig med når der blev sejlet på Øresund.

- Han havde et varmt grin og var god til at fortælle historier, vi vil savne ham når vi træner på Øresund, han holdt øje med os. For et par år siden ringede han efter vi havde sejlet, at vi lige skulle have gjort det anderledes ved krydsmærket. Han har også før blinkede til os fra hans hus (på Sigridsvej), han havde en lampe han tidligere brugte til at lyse for at se om hans halvtonner lå rigtigt i vandet, ud for hvor han boede, siger Bojsen-Møller.

Elvstrøm-citat som minbaad.dk så i sidste uge til Star-sejlads i Nassau Yacht Club på Bahamas. Foto: Troels Lykke

content-loader
content-loader
content-loader