Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Paul Elvstrøm fra Hellerup Sejlklub blev 88 år. Foto: Elvstrøm Sails
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Paul Elvstrøm er død

I en alder af 88 år sov den legendariske sportsmand stille ind onsdag morgen 7. december. Han nåede 4 OL-guldmedaljer og 13 verdensmesterskaber i 8 bådtyper. Sejlere skriver mindeord.

Af Troels Lykke |

Paul Elvstrøm regnes for en af de største sejlsportsudøvere i historien og vandt fra 1948 til 1960 fire guldmedaljer ved de olympiske lege. 

Derudover blev det til et hav af verdensmesterskaber. Det skriver dr.dk.

Paul Elvstrøm efterlader sig fire døtre, ni børnebørn og to oldebørn.

Den legendariske sportsmand sov stille ind onsdag morgen d. 7. december i sit fødehjem i Hellerup, oplyser familien i en pressemeddelelse. 

8 olympiske lege - 4 OL-guldmedaljer

Paul Elvstrøm deltog i 8 olympiske lege fra 1948 til 1988 og har som en ud af kun tre andre vundet fire guldmedaljer i træk. Yderligere vandt han VM 15 gange i 8 forskellige bådtyper, skriver Wikipedia

Paul Elvstrøm var med med til at udvikle sejlsporten på mange måder. Han var opfinderen af den selvlænsende bailer. Elvstrøm var også pioner med hensyn til hængeteknik.

Først med hængestropper og hængebænk

Han var den første til at placere hængestropper i bunden af sin jolle. Derfor byggede Elvstrøm en bænk med hængestropper i sin garage, der gjorde det ud for siddepositionen i en jolle.

Se ældre optagelser med Elvstrøm i Finnjollen på TV2 her

Så kunne han bruge mange timer på land på at træne musklerne i lår og mave! Hængeteknikken revolutionerede jollesejladsen og blev snart normen i alle jolleklasser.

Bøger om taktik

Desuden har han i stort omfang bidraget til arbejdet omkring udarbejdelse af internationale kapsejladsregler. Han har ligeledes udgivet adskillige bøger om taktik og en meget anerkendt fortolkning af de internationale kapsejladsregler.

Paul Elvstrøm var en kendt sejlmager samt konstruktør af både og bådudstyr. Han konstruerede bl.a. sammen med Jan Kjærulff Aphrodite 101.

Startede Elvstrøm Sails i 1953

Han var uddannet murer og arbejdede som selvstændig murer de første mange år af sin sejlkarriere. I 1953 startede han Elvström Dinghy Sails, som i dag hedder Elvström Sails.

Den første produktion foregik i den private kælder i Hellerup. Paul Elvstrøms udvikling af sejlfaconer og sejldug betød, at produktionen blev udvidet, og i løbet af det første år producerede firmaet sejl til hele Finnjolle -, Piratjolle – og Snipeklasserne.

Designede Trapez-jollen

Paul Elvstrøm var svært ordblind, men hans kreativitet, opfindsomhed og arbejdsomhed gjorde, at virksomheden ekspanderede hurtigt.

I løbet af de første år åbnede den et sejlloft i Frankrig og Canada. Desuden er det i denne periode, at Paul Elvstrøm købte et bådeværft. Som konstruktør har Paul Elvstrøm bl.a. designet Trapezjollen, samt adskillige kølbåde.

Kilde. Wikipedia

Her ses Paul Elvstrøm hos Elvstrøm Sails i Aabenraa med tidligere direktør Claus Olsen. Foto: Elvstrøm Sails

Resultater

Olympiske resultater

1948 Firefly (Guld)

1952 Finnjolle (Guld)

1956 Finnjolle (Guld)

1960 Finnjolle (Guld)

1968 Starbåd (Nr. 4)

1972 Soling (Udgået)

1984 Tornado (Nr. 4)

1988 Tornado

Verdensmesterskabs-titler

1957 505 jolle

1958 505 jolle

1958 Finnjolle

1959 Finnjolle

1959 Snipe

1962 Flying Dutchman

1966 5.5-meter

1966 Starbåd

1967 Starbåd

1969 Soling

1971 Halvtonner

1974 Soling

1981 Halvtonner

Hædersbevisninger

Elvstrøm er også blevet hædret og æret på anden vis

Den 11. januar 1985 blev Paul Elvstrøm ridder af Dannebrogordenen, som ingen andre danske sportsfolk tidligere var blevet.

I 1996 blev Paul Elvstrøm kåret til Århundredets Sportsmand i Danmark.

I 2007 blev han optaget i dansk idræts Hall of Fame.

I 2007 blev han den første af i alt seks personer, der blev indlemmet i sejlsportens nye virtuelle Hall of Fame.

Anden sejlads

Elvstrøm har også forsøgt at deltage i America's Cup, men da sponsoren Baron Bich fra Frankrig ville have lavet nogle ændringer ved Elvstrøms 12-meter, opgav han forehavendet, da han ikke ville gå på kompromis.

Kilder til Wikipedia, to bøger:

Paul Elvstrøm Fortæller af Richard Creagh-Osborne & Svend W. Carlsen, 1987 Forlaget Cervus

Richard Creagh-Osborne: Elvström, sein Leben, seine Erfolge. Delius und Klasing, Berlin 1972 

 

content-loader
content-loader
content-loader