minbaad.dk
lørdag 21. april

Sådan så det ud da Jena og Katja sejlede VM i 2013 i Marseille. Foto: Troels Lykke

Jena Mai-Hansen var tæt på at drukne

»Jeg kan ikke komme ud«, var Jenas panikslagne svar under 49eren efter kæntring i 2014, fortæller 49erFX-rorsmand Jena Mai-Hansen til Poltiken. OL-udtagelse sejles nu i Miami.

Kapsejlads | 24-01-2016 21:55 | Af  Troels Lykke

Politiken skriver i dag om Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen, hvor rorsmanden Jena var ved at drukne i marts 2014.

Træningen på øen er gået godt vinteren over, og humøret og troen på OL er tilbage, efter holdet tog 4. plads og Team Danmark støttede Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen fra Hellerup Sejlklub.

Vinden er til den stærke side denne forårsdag, men intet kan holde Jena og Katja på land. På vandet går træningen godt i den hårde vind. De andre både er ikke umiddelbart synlige.

Et øjebliks uopmærksomhed fra både rorsmand og gast bliver imidlertid pludselig skæbnesvangert. Straks forsvinder 49er FX-bådens spids nedad. Ædt af de altfortærende store blå bølger.

Farten i 49eren bremses omgående, så båden langsomt, men sikkert løftes og vælter forover med Jena og Katja fastspændt i deres fodstropper.

Uden hjælp i sigte. Den ene rorpindsforlænger bliver ved et tilfælde viklet ind i Jenas trøje og får øjeblikkeligt godt fat. I samme øjeblik, som Jena rammer Middelhavets salte vand, presser redningsvesten hende opad, mens rorpindsforlængeren tvinger hende nedad. Hun er fanget i et fængsel i en minimal luftlomme under bådens næsten flade bund.

»Er du okay«, råber Katja instinktivt.

»Jeg kan ikke komme ud«, er Jenas panikslagne svar under 49eren.

Katja kæmper desperat for at få vendt båden. Men hvert skridt og 70 kilos tryk på undersiden af båden trykker blot Jena længere ned i vandet. Væk fra sin holdkammerat og tættere på druknedøden.

Ikke klar til at dø

»Jeg er simpelthen ikke klar til at dø«.

Jenas tanker er få, men den 26-årige sejler er fast besluttet på ikke at ende sine dage i Middelhavet.

Pludselig kommer der hjælp fra uventet kant. Finlands landstræner for 49er-bådene har tilfældigvis set optrinnet på den danske båd og kommer til undsætning i sin gummibåd. Sammen forsøger han og Katja at få vendt den danske 49er, så Jena igen kan trække vejret normalt.

»Nu drukner jeg«, er Jenas sidste tanke ved bevidsthed. Det er umuligt for hende at få luft. Det halve minut, som det tager at få vendt båden rundt, føles som år.

Optrinnet ender lykkeligt, men overlevelseskampen og den indbyggede frygt for at kæntre under sejlads har brændt sig fast i hukommelsen hos begge kvinder.

Nu sejles intern dansk OL-udtagelse

I den kommende uges World Cup i Florida er den næste tredjedel af point i kvalifikationen på højkant.

»Vi ser stadig vores muligheder for at kvalificere os til OL som rigtig gode. Til VM i Argentina blev vi slået på målstregen af vores konkurrenter. Det var vi rigtig ærgerlige over, især fordi det smed os væk fra podiepladsen til VM. Men det er ikke det, der gør, at vi har mistet modet. Tværtimod«, skriver Katja i en besked fra Miami til Politiken. 

»Vi ved nu, at vi har præcis, hvad der skal til for at vinde OL-udtagelsen. Hvis vi formår at udføre vores bedste til de næste udtagelsesstævner, er vi slet ikke nervøse. Det er klart, der er rigtig hård konkurrence om den danske 49er FX OL-billet, men vi vil ikke sove i timen. Vi vil kæmpe for den, til vi har den i vores hule hænder«, forsikrer hun.

Læs hele artiklen i Politiken, hvor man kan læse at Ida Marie Baad og Marie Thusgaard fra Aarhus fører OL-udtagelsen knebent efter deres VM-bronze i Argentina.

Katja og Jena under VM i september 2014 i Santander. Foto: Troels Lykke

Bookmark and Share
FLERE NYHEDER


SEJLKLUBBER OG KLASSER


Få nyheder og deltag i konkurrencer

Besøg os på facebook


MORTEN LORENZEN TAGER ORDET