Gå til hoved-indhold
Det var nogle glade danske sejlere, der på land kunne fejre deres første VM-guldmedalje. Foto: Peter Homilius Hansen / FacebookKapsejlads
Det var nogle glade danske sejlere, der på land kunne fejre deres første VM-guldmedalje. Foto: Peter Homilius Hansen / Facebook

BREAKING: Dansk VM-guld i 49erFX

Suveræn kurs mod VM-guld blev kortvarigt bremset af dramatisk kæntring. I sidste sejlads blev al tvivl udryddet. Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen er nye verdensmestre i 49erFX.

Af Sara Sulkjær |

Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen føjer en medalje i allerhøjeste kaliber til samlingen. Det blev en kendsgerning sent lørdag eftermiddag, da de med en overbevisende præstation sejlede VM-titlen i hus ud for Atlanterhavskysten ved Porto.

Det er deres tredje mesterskabmedalje inden for godt et år efter EM-guld og OL-bronze i 2016, skriver Dansk Sejlunion i en pressemeddelelse. 

- Det føles vildt. Vi er selvfølgelig utroligt glade og stolte. Det har været et stævne, hvor vi har ramt vores A-game hele vejen, og vi har undgået at have en dårlig dag, som vi ellers tidligere har oplevet. Og dét har været afgørende, fortæller Katja Salskov-Iversen.

Sikker guldkurs truet af dramatisk kæntring 

Hansen og Salskov førte VM inden de afsluttende sejladser lørdag. Og de åbnede sidstedagen med at udbygge føringen via en første- og en andenplads i de to første sejladser.

VM skulle til sidst afgøres via tre korte Medal Races, hvor kun de ti bedst placerede både var med - heriblandt hele tre danske besætninger. Første sejlads gav endnu en sejr til den førende danskerbåd.

I andet Medal Race førte de igen på sidste lænseben ned mod målstregen - og skulle blot holde i mål for at sikre titlen. Så blev de pludselig ramt af en kæntring, der sendte dem fra første- til 10. pladsen i sejladsen.

- Vi var lige nået rundt om mærket, da der kom et megapust. Jeg slap skøderne for at få luften ud af sejlene, men det var ikke nok, og så røg vi ned, forklarer Katja Salskov-Iversen om den dramatiske situation.

Fast taktik nok til guld

Det blev noget af en mavepuster for sejlerpigerne: 

- Vi troede et øjeblik, vi havde tabt det hele. Men vi havde heldigvis nogle minutter til at samle os. Og vi vidste, at hvis vi sejlede en god sidste sejlads efter vores normale taktik, så vil det være nok til guldet, understreger Salskov-Iversen. 

I sidste Medal Race var føringen skrumpet til seks point. Hansen og Salskov var igen blandt de forreste ved første topmærkerunding. Siden så de sig ikke tilbage og kunne få minutter senere sejle i mål som toer i sejladsen - og nye verdensmestre i 49erFX.

En titel, der vækker begejstring hos Dansk Sejlunions sportschef, Thomas Jacobsen: 

- Det er en formidabel præstation af to dygtige og efterhånden meget erfarne sejlere. Deres bundniveau er rigtigt højt, og jeg vil også gerne fremhæve deres træner ved stævnet, Simon Toft, for en fremragende indsats, fortæller han. 

Bedste danske 49erFX-placering

Foruden VM-guldet var der også en dansk fjerdeplads til Ida Marie Baad og Marie Thusgaard - dog uden, at de var helt tæt på medaljepodiet. Den nydannede besætning med Anne-Julie Foght Schütt og Iben Nielsby leverede en fornem præstation med en 10. plads ved deres første VM.

Det er første gang i dansk sejlsports historie, at en dansk besætning vinder VM-guld i en 49er-klasse.

De hidtil bedste VM-resultater har været tre sølvmedaljer til Maiken/Anne-Julie Foght Schütt i 2016 samt i 2014 Ida Marie Baad/Marie Thusgaard og Jonas Warrer/Anders Thomsen (i 49er).

FX-pause til fordel for Volvo Ocean Race

De nykårede verdensmestre står foran en pause i de kommende måneder, hvor Jena Mai Hansen skal sejle havkapsejladsen Volvo Ocean Race som en del af dansk/amerikanske Vestas 11th Hour Racing.

- Vi har kun trænet hen over sommeren op til VM. Så at vi nu kan vinde titlen, siger noget om, at vi er i stand til at nå vores topniveau på kort tid. Det giver ekstra tro på, at vi kan finde tilbage igen, når Volvo Ocean Race er slut, slutter Katja Salskov-Iversen.  

content-loader
content-loader
content-loader