Gå til hoved-indhold
Lærke Buhl har været en af de store, danske overraskelser ved VM i Aarhus. Foto: Sailing EnergyKapsejlads
Lærke Buhl har været en af de store, danske overraskelser ved VM i Aarhus. Foto: Sailing Energy

OL-nationspladsen er i hus: Nu vil Lærke Buhl være blandt de bedste RS:X'ere

Efter et flot VM drømmer surferen stort. Kun økonomien står i øjeblikket i vejen for danskeren, der det sidste år både har arbejdet og studeret ved siden af sporten.

Af Sara Sulkjær |

Livet som Danmarks bedste RS:X-surfer er langt fra ren champagnesejlads. I stedet må krydses mellem træning, arbejde og studie. 

En daglig koordinering, som Lærke Buhl de sidste år er blevet ekspert i. Fem dage i ugen bruger surferen 4-5 timer på sin sport, alt imens hun samtidig studerer maskiningeniør på halvtid og arbejder på Hou Maritime Idrætsefterskole, ligeledes på halvtid. 

- Det kræver, at ens skole og arbejde synes, det er en god idé - det gør de heldigvis, for man kommer ikke sovende til det, forklarer Lærke Buhl til minbaad.dk. 

Har ingen træner 

At det hårde arbejde bærer frugt blev tydeligt ved verdensmesterskaberne i Aarhus. Med en samlet 14. plads og et lige-ved-og-næsten medal race har Buhl for alvor vist, at hun er i stand til at levere til de store mesterskaber. 

- Jeg har egentlig altid følt, at potientialet var der. Alt skulle bare gå op i en højere enhed. Nu kan alle se det sort på hvidt, at jeg er blevet nr. 14. Det er sindssygt fedt at bevise, ikke mindst her i Aarhus, hvor så mange kigger med, understreger Buhl. 

Modsat størstedelen af de andre RS:X-surfere har den 26-årige dansker ikke haft sin egen træner med i båden under mesterskabet - og det med god grund. 

Buhl har nemlig ingen fast træner at hive ombord, hverken under den daglige træning, der typisk foregår i træningsgrupper verden over, eller ved de store stævner. 

I stedet har hendes far, der selv sejler jolle og kølbåd på Aarhusbugten, ageret stand-in ved mesterskabet. 

Godt VM skal sikre støtte

Lærke Buhl er dog ikke Caroline Wozniacki. Ikke kun udøvernes underlag ligger milevidt fra hinanden, men også holdningen til at have deres far indskrevet som træner er forskellig. 

- Det fungerede virkelig godt med min far som coach, men det betyder meget at få input udefra. At have én at spare med, både under stævnerne og i den daglige træning, forklarer surferen. 

Skal en træner fremover skrives på holdkortet, skal der flere penge på bordet. I øjeblikket modtager surferen ikke økonomisk støtte fra Dansk Sejlunion, hvorfor hun må prioritere arbejdet højt: 

- Jeg håber da helt sikkert, at mit resultat ved VM kan hjælpe støtten på vej. Det vil betyde, at jeg kan skære ned på studiet og arbejdet, og ikke længere skal få sejladsen til at passe med dét, men i stedet få studiet og arbejdet til at passe med min sejlads, forklarer surferen. 

Team Danmark er afgørende

Skal Buhl satse på økonomisk støtte fra sejlunionen, skal hun i første omgang lægge vejen forbi Team Danmark. Som det er nu, yder Dansk Sejlunion nemlig kun støtte til sejlere, der i forvejen er støttet af sportsforbundet: 

- Efter VM vil vi sætte os ned og lave en plan med Lærke, ligesom vi vil hjælpe hende med Team Danmark-ansøgningen. Om hun står bedre efter VM i forhold til støtten fra Team Danmark og fra os er simpelthen for svært at sige endnu, forklarer sportschef i Dansk Sejlunion, Thomas Jacobsen. 

Også eksterne sponsorer er afgørende i økonomijagten, der bestemt ikke er forringet efter, at Buhl sikrede Danmark en nationsplads ved OL. I øjeblikket har Buhl ingen konkurrenter til pladsen, og dermed er et OL stort set sikret for en kommende sponsor. 

Et OL, som samtidig gerne skal udmønte sig i et topresultat til Buhl, der drømmer om at blande sig i RS:X-feltets top: 

 - De fleste andre sejlere har trænet stort set fuld tid op til VM, det har jeg på ingen måde. Hvis jeg finder økonomien og laver et optimalt set-up, tror jeg bestemt ikke, at det er umuligt med en topplacering, slutter Buhl. 

Allerede fredag sætter danskeren kurs mod det næste mesterskab, når RS:X'ernes europamesterskab skal sejles i Polen. 

Lærke Buhl har sejlet RS:X siden 2009, kun afbrudt af to gange ét års pause. Foto: Sara Sulkjær

content-loader
content-loader
content-loader