Gå til hoved-indhold
Lin Cenholt og Christian Peter Lübeck ligger akkurat udenfor medaljerækkerne inden Medal Race, der sejles søndag. Foto: Sailing EnergyKapsejlads
Lin Cenholt og Christian Peter Lübeck ligger akkurat udenfor medaljerækkerne inden Medal Race, der sejles søndag. Foto: Sailing Energy

Fem OL-pladser i hus ved VM - Lübeck-brødre står bag de to

Christian Peter Lübeck og Lin Cenholt har sikret en plads i Nacra'en. Det samme har lillebror og 49er-sejler Mads Emil Lübeck med makkeren Nikolaj Buhl. Parret var samtidig uhyre tæt på Medal Race.

Af Sara Sulkjær |

På en fredag, hvor Anne-Marie Rindom sikrede Danmark den første VM-medalje med en flot tredjeplads i Laser Radial, var også Nacra 17'erne på vandet. 

Her sikrede Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck sig plads i Medal Race søndag, og de er samtidig sikre på at slutte blandt de otte bedste nationer, hvilket er ensbetydende med dansk OL-nationsplads i klassen.

Nacra med i tæt medaljekamp

I dagens tre sejladser hentede de en 5, 19, 5-serie og er nu på en samlet fjerdeplads før den afsluttende finalesejlads, hvor et godt resultat meget vel kan sende dem i medaljerne.

- Nu er nationspladsen hjemme, og det er dejligt. Og vi føler faktisk, at vi har sejlet så godt et stævne, at vi ikke har fokuseret så meget på den. Men det er fedt at kunne sætte et flueben dér, fortæller Lin Ea Cenholt i en pressemeddelelse.

- Medal Race bliver svært, vi er fem både, der kæmper om medaljerne, og vi vil selvfølgelig gøre alt for, at vi er med foran. Hvis vi vinder sejladsen, er medaljen hjemme, forklarer hun videre.

Både den regerende OL-guldvinder, den regerende europamester og en tidligere OL-guldvinder i 49er er blandt de øvrige medaljebejlere.

Dansk windsurfer til OL

Yderligere to danske OL-pladser blev sikret fredag. I kvindernes windsurfklasse RS:X sluttede Lærke Buhl-Hansen af med en 12, 31, 25-serie.

Det var hendes tungeste serie under VM og ikke nok til Medal Race, men hendes slutplacering som nummer 14 var stadig nok til at sikre dansk OL-deltagelse i Tokyo 2020.

Lærke Buhl-Hansen var med ved OL i 2016, og som Danmarks pt. eneste kvindelige RS:X'er på topniveau er hun umiddelbart storfavorit til at booke en ny OL-deltagelse.

Desværre lykkedes det ikke i denne omgang for Sebastian Fleischer at sikre en mandlig dansk RS:X'er ved OL. Han slutter VM på en lidt skuffende 21. plads, men vil senere få nye chancer for at indløse OL-billetten.   

49er OL-klar - men misser Medal Race

Dagens tredje danske OL-plads blev sikret i mændenes 49er-klasse. Det skete nærmest på tiåret for de højdramatiske dage ved OL i 2008, da Jonas Warrer og Martin Kirketerp vandt Danmarks seneste OL-guld i sejlsport.

I et ekstremt tæt pointregnskab sluttede Mads Emil Lübeck og Nikolaj Hoffmann Buhl på en 11. plads i 49ernes guldfelt. De slutter sølle to point fra Medal Race – men placeringen var lige præcis nok til at tage den ottende og sidste OL-nationsplads, der var på højkant ved VM.

OL-billetten var fredag aften stadig usikker, efter at en italiensk båd nedlagde protest mod danskerne – hvilket i tilfælde af medhold ville have sendt danskerne ud af OL-pladserne. Sådan gik det ikke. Fredag ved 21-tiden blev protesten afvist.

Lettet sportschef ser fremad

En afvisning, som bliver modtaget med lettelse i landsholdslejren: 

- Italienerne havde ikke nogen sag efter vores opfattelse, og det var juryen heldigvis enig i, konstaterede en lettet Thomas Jacobsen, sportschef i Dansk Sejlunion.

- Jeg er utrolig glad for, at vi allerede nu har sikret en dansk 49er ved Tokyo-legene. Det giver os mulighed for sammen med Team Danmark at fortsætte vores målrettede arbejde med at udvikle det potentiale, som vi har blandt vores unge sejlere i klassen, uddybede han.

To brødre - to OL-pladser

Dagens tre OL-pladser har en kuriøs detalje, idet brødrene Christian Peter og Mads Emil Lübeck på én og samme dag er med til at sikre dansk sejlsport to OL-pladser i to forskellige bådklasser. 

- Ja, jeg tror, min far er glad i dag. Og vores bedsteforældre følger os på havnen. Så vi er rigtigt mange Lübeck'ere her ved VM, siger storebror Christian Peter om familiens vægtige bidrag til den danske OL-kvalifikation.  

VM i Aarhus nærmer sig afslutningen nu. Dog er der danskere i medaljekamp helt til det sidste.

Lørdag er to danske 49erFX-besætninger med i Medal Race, hvor især Jena Mai Hansen og Katja Salskov-Iversen har medaljechance, hvis de leverer en toppræstation.

Søndag gælder det Nacra'ernes Medal Race med Lin Ea Cenholt og Christian Peter Lübeck.     
content-loader
content-loader
content-loader