Gå til hoved-indhold
Anne-Marie Rindom fra Horsens Sejlklub var den gode historie. Hun fejrer her sin VM-bronze i Laser Radial. Foto: World SailingKapsejlads
Anne-Marie Rindom fra Horsens Sejlklub var den gode historie. Hun fejrer her sin VM-bronze i Laser Radial. Foto: World Sailing

Derfor satsede DR på VM i sejlsport med massiv live-dækning

Vi taler med DR-vært Tobias Hansen, der holdt trådene sammen på mere end tyve fotografer, journalister, kommentatorer og teknikere ved VM i Aarhus.

Af Troels Lykke |

Der var væg til væg-dækning af VM i sejlsport i Aarhus, som alle i Danmark opdagede, efter at DR og TV 2 sendte dagligt i ti dage fra begivenheden.

Vi forsøgte derfor at få svar på, hvorfor DR sendte så meget live-dækning på TV og internettet og sågar havde indslag i TV-avisen om VM, hvor OL-sejlere fra op mod 90 nationer deltog.

DR havde købt liverettigheder til VM, og dem udnyttede de fuldt ud. Dertil sendte de selv droner i luften.

Mange sejlere var kompetente kommentatorer

På land var der blandt andet to fotografer på i studiet på Aarhus Ø og på land en journalist, der lavede indslag om fx sejlernes mad, men også på vandet var der fotograf med bådjournalist Morten Brandt, som indhentede friske kommentarer fra sejlerne.

Den tidligere DR-journalist og jordomsejler Bo Hasseriis var kompetent medkommentator på selve sejladserne, mens topsejleren Michael Hestbæk tog de fleste dage som kommentator i studiet med studievært Tobias Hansen. De to havde et godt, uhøjtidligt spil mellem hinanden.

- Rollen var, at jeg stillede de dumme spørgsmål, så ikke-sejlere kunne forstå sejlsporten. Jeg spørger, så min mor også forstår det, siger en smilende Tobias Hansen, som vi møder i et DR-skur 100 meter fra kajkanten.

Men andre kommentatorer som tidligere Nacra 17-sejler Anette Viborg, Volvo-sejler Nicolai Sehested og tidligere 49er-sejler Jonathan Bay gjorde det også fremragende og levende.

Alle på DR's hold formåede at gøre sejlsport spændende og forståeligt for de fleste, men ikke alle var helt med, hører vi blandt enkelte ikke-sejlere, der kæmper med, hvad en layline og forkurve i fokken er for noget.

DR-vært: Det var den helt store satsning

Om satsningen med massivt sejlsport, lyder det:

- Det har været den store satsning fra DR's side, og det har været fedt at være med til det. Det var jo med mange timers sending, som var det et OL, vi dækkede, men vi gør det ikke for at få skyhøje seertal, for det er svært at gøre mellem klokken 12 og 17, siger 39-årige Tobias Hansen, der også var med til at producere VM i fodbold i år.

DR fik da også hjælpe af VM's eget tv-selskab, der sendte levende billeder og interviews ud til 59 TV-stationer under VM.

- Vi var godt hjulpet af produktionsselskabet Suneset+Vine, der også havde helikopter og droner til rådighed, og så var det en rettighed, som DR havde råd til at betale for. Vi har ikke midler som Visat, der kan købe rettigheder til Champions Leauge-fodboldkampe, forklarer Tobias Hansen.

Om hvorfor DR satsede så stort, siger han:

- Vi er jo en stærk sejlsportsnation, og vi synes, at et så stort VM er spændende i dansk regi, det er jo en kæmpe event i Danmark.

Hvordan synes du at sejlerne klarer sig på TV?

- Superliga-fodboldspillerne kan godt komme i lære hos sejlerne, for de er åbne, søde og ærlige. De virker ikke for trænet i det. Og klarer de sig dårligt i en sejlads, er de stadig tilgængelige for journalisterne, selvom de er skuffede. 

Synes du, at banerne var tæt nok på publikum?

- Nej, banerne lå alt for langt væk, men som Jena og Katja (49er-sejlere, red.) før har sagt, så er sejlsport ikke en publikumssport. Jeg kan godt forstå, at sejlerne gerne vil have gode vejrbetingelser langt fra land og sejle på, men hvis de vil gøre sejlsporten mere attraktiv, må de også sejle tættere på land, siger Tobias Hansen.

Sara Sulkjær fra minbaad.dk var med under interviewet af DR-vært Tobias Hansen, der til dagligt arbejder for DR Sporten på Dokk1 i Aarhus. Foto: Troels Lykke

Tidligere jordomsejler og DR-journalist Bo Hasseriis, th., gjorde det inspirerende for sejlere og ikke-sejlere. Foto: DR

Michael Hestbæk, tv., og Tobias Hansen svedte i varmen. Få sekunder efter billedet blev taget, gik de på live. Foto: Troels Lykke

content-loader
content-loader
content-loader