Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Lidt over 400 sejlere deltager i solosejladsen rundt om Fyn. Foto: Silverrudder.

400 sejlere fra 13 nationer klar til Silverrudder 2018 i hårdt vejr

Starten til årets solosejlads rundt om Fyn, Silverrudder går fredag kl. 10.15. Singlehanded sejlads bliver mere og mere udbredt, fortæller stævneleder Ole Ingemann i et interview med minbaad.dk.

Af Maria Ravn Jürgensen |

Fredag kl. 10.15 går starten til dette års Silverrudder - Challenge of the sea 2018 fra Svendborg Amatør Sejlklub.

Godt 400 sejlere fra 13 nationer stiller op til start i de syv klasser, i alt fra klasserne Kølbåd Mini til Kølbåd Extra Large. Også katamaraner og trimaraner stiller til start.

Stævnet som Svendborg Amatør Sejlklub er arrangør af drives udelukkende af frivillige hænder.

Op mod 100 frivillige arbejder for at gøre klar til de mange gæster og sejlere, som torsdag klokken 07.30 kan registere deres både.

International kapsejlads

- Sejladsen er blevet så populær, at en finsk sejler, sejlende i en Farr 30, har sejlet de godt 700 sømil fra Finland til Svendborg for at deltage i solosejladsen. Også sejlere fra Schweiz, Ungarn og Italien har fået deres både transporteret på trailer for at deltage, fortæller stævneleder Ole Ingemann til minbaad.dk.

- Der er en der har et fly stående på Tåsinge, som følger sejladsen og er support ovenfra. Det er sjovt, fortæller Ole Ingemann som også nævner en engelsk sejler der deltager i Silverrudder i en lånt Seascape 18.

Den engelske sejler bruger Silverrudder som opvarmning til Trans Atlantic Race. Sejleren holder et oplæg torsdag aften efter fællesspisning, hvor det at sejle singlehanded vil være i fokus.

Tyskerne i overtal

Over halvdelen af deltagerne, faktisk 62 procent, er tyske sejlere der er kommet til Danmark for at prøve kræfter med kapsejladsen, ikke mindst efter at tyske Yacht har skrevet intenst om sejladsen.

- Der er stor mediedækning til kapsejladsen, det er ikke blot et lokalt arrangement, byen bliver belejret med journalister, fortæller Ole Ingemann.

Samtidig ligger Svendborg, hvorfra starten går, ikke langt fra flere store tyske havne.

Sikkerhedsfolk parate 24 syv

Da sejladsen rundt om Fyn er singlehanded skal sikkerheden naturligvis være i top. 24 timer i døgnet vil der være sikkerhedsbåde og professionelle folk klar hvis uheldet skulle være ude.

- Det er ikke et spørgsmål om det sker, men hvornår det sker, fortæller Ole og fortsætter

- Med så mange både på vandet er det uundgåeligt at der skulle ske et uheld. Vi har opstillet forskellige scenarier og forberedt os på hvordan vi så håndtere det, fortæller han.

Deltagernes både bliver sikkerhedstjekket efter kravene i kapsejladsens statutter. 

Ikke herre over vejret

Hvis vejrudsigten holder stik får sejlerne en del at se til med hård vind, med op til 16 m/sek. skriver BT.

Ole Ingemann fortæller om sikkerhed.

- Det er skippers ansvar, men vi har moralsk forpligtelse til at håndtere det ordentligt. De overvejelser er vi i ledelsen i gang med. Vi sætter os sammen onsdag aften for at kigge vejrudsigten igennem, og hvis starten skulle udsættes bliver det offentliggjort på skippermødet. Vi er ikke herre over vejret, siger han.

Silverrudder Saturday

Det er ikke kun på vand der sker action. Også på havnen i Svendborg vil der være liv, hvor Silverrudder Saturday vil give ikke sejlere mulighed for at prøve kræfter med sejladsen.

Svendborg Amatør Sejlklub's J/70'er stilles blandt andet til rådighed så unge kan prøve at sejle i en mere moderne kølbåd.

- Der vil også være rosport og jetski opvisning, for at vise at man kan være sikker på vand uden at være en fartbølle. Der er jo kommet mange krav og certifikater til netop jetski, fortæller Ole Ingemann.

Man kan også sejle online. I år er bådklassen for E-sport kapsejladsen blevet valgt til at være en Seascape, som samtidig er den største klasse med 45 både tilmeldt i den virkelige sejlads.

- Man kan tilmelde gratis, og så foregår sejladsen på samme vilkår som sejlerne på vandet. Hvis man henter en kop kaffe, vil man risikere at støde på grund, fortæller stævnelederen.

T-shirt i høj kurs

Som et helt nyt tiltag har kapsejladsen i år dets eget merchandise. Kollektionen består blandt andet af polo t-shirts, veste og jakker.

Hvis man gennemfører kapsejladsen får man en helt speciel t-shirt fortæller Ole

- Silverrudder Finisher trøjen har høj værdi. Den kan sammenlignes med de røde bukser man får når man sejler over Atlanten. Den er unik, fastslår Ole.

35 singlehandsejladser i dag

- Singlehanded kapsejladser bliver mere og mere udbredt. I 2012 da Silverrudder startede var det den eneste solosejlads, i dag er der 35 singlehanded sejladser rundt om i Danmark, afslutter Ole Ingemann.

Minbaad.dk følger sejladsen, hvor redaktør Troels Lykke fra net-magasinet skal kommentere fra starterne med live-sending.

Ole Ingemann og Svendborg Amatør Sejlklub har stor succes med Silverrudder. Der blev udsolgt til sejladsen på få minutter i år. Foto: Troels Lykke

Der kan blive trangt i Svendborg Sund når starten går. 

content-loader
content-loader
content-loader