Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Her ses Henrik Bøje i Lillebælt. - Det er lige før jeg er ved at sætte spiler ved Strib Fyr, forklarer sejleren til minbaad.dk. Foto: Lars Bo Poulsen

Rekord-sejler Henrik Bøje: Man kan sagtens sejle i hårdt vejr - nu video

Henrik Bøje Hansen satte i en 28 fods trimaran Dragonfly alenesejler-rekord Fyn Rundt i Silverrudder i tiden 15 timer, 13 minutter og 28 sekunder. Interview. Se nu video i bunden af artikel med vinderen.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis |

Søsiden mødte en mørbanket og søvnhungrende vinder i Svendborg.

I debatten om hårdvejrssejlads siger han: Man skal også passe på, at det ikke bliver for tandløst, det skriver Søsiden på Fyns Amts Avis, se flere fotos

Få sekunder i klokken 02 natten til søndag buldrede en trimaran over mållinjen mellem Vindeby havn og Svendborgs runde lystbådehavn.

Præcis 15 timer, 13 minutter og 28 sekunder forinden havde Henrik Bøje Hansen passeret samme linje. Dermed har han slået den hidtidige Silverrudder-rekord med godt en snes minutter.

Søsiden møder nogle timer efter en frisk men - som han siger - "fuldstændig mørbanket" overaltvinder med stort underskud på hvile-regnskabet.

Faktisk fik Henrik Bøje Hansen uventet afkortet sin tiltrængte morgensøvn, da han var vel tilbage i Svendborg havn:

- Jeg sejlede i en demobånd fra værftet. Jeg havde ikke regnet med, at de kom og hentede den klokken 7, fortæller Henrik Bøje Hansen.

Sejlet siden drengeårene

Den 49-årige singlehand-sejler er næstkommanderende på Dragonfly-værftet Quourning Boats i Skjærbæk. Fyn rundt-trimaranen af typen Dragonfly 28 var solgt og skulle tilbage og klargøres til en kunde.

Mens vi snakker, venter familien - kone og to børn. De er taget til Svendborg for at sige tillykke med endnu et sejler-trofæ.

Henrik Bøje Hansen har sejlet på elite-niveau siden drengeårene. For eksempel er Fyn rundet op mod 30 gange. At være den hurtigste Silverrudder-sejler nogensinde, ser han også som en reklame for værftet, hvor han har været siden 1984.

Angel hurtigst men med flere om bord

Den hurtigste sejlbåd Fyn rundt er så vidt Søsiden kan opklare katamaranen Angel af typen VX 40 Extreme.

I sejladsen Fyn Cup i 2008 sejlede den med skipper Erik Filsø Pedersen fra Skærbæk og hans mandskab rundt om Fyn på 10 timer og syv minutter - mere end fem timer hurtigere end singlehand-rekorden.

Hurtigste kølbåd Fyn rundt er så vidt vi ved Buksesnedkeren (den senere Signal). Den racede i 1990 rundt om øen på 13 timer og 59 minutter.

Stød - hurtigt og kontant

Hans første Silverrudder-sejlads opsummerer Henrik Bøje Hansen som "en fantastisk tur i herreluft". Med kuling og pust op til 20 m/s er der særlige udfordringer i en trimaran, når to af de tre skrog slipper vandet:

- Den største udfordring var den form for vindpust, der kom. Man får nogle stød, som kommer meget hurtigt og kontant. Du kan ikke nå at reagere på det andet, end at du må fire af. Du kan ikke nå at styre dig ud af det. Det er pust, som man føler kommer oppefra, vasker ned og rammer dig. At vinden ikke er stabil gør, at du hele tiden skal justere dine sejl. Slække af og hale hjem for at få fart igen, fortæller Henrik Bøje Hansen.

- Det særlige ved fler-skrogs-sejlads er også, at du skal reagere hurtigere. Du kan ikke sidde og tøve og sige, at hvis jeg lige venter med at slække her, behøver jeg ikke at hale hjem. Der skal fires af og gives ror med det samme. Hvis man har sejlet jolle, ved man alt om det. At komme fra en tung kølbåd til en flerskrogs kan være svært. Man skal i hvert fald vænne sig til at reagere meget hurtigere, end man er vant til, forklarer Henrik Bøje Hansen.

Bare at hive en bolle ud

Afslapning undervejs Fyn rundt er ren teori, som vejret artede sig i weekenden:

- Jeg har ikke taget hvil overhovedet. Jeg har selvstyrer på, så jeg under visse forhold ikke behøver at styre. Men du kan ikke stole 100 procent på den, når der for eksempel kommer pust. Du skal hele tiden være over det, være stand by til at hive i rorpinden. Alt, hvad jeg skulle bruge, var pakket i cockpittet. Jeg var ikke inde om læ. Det var bare at hive en bolle ud af handskerummet, siger Henrik Bøje Hansen.

Henrik Bøje Hansen er en havets jernmand. Hans præstation lørdag og i et par timer søndag gjorde ham til den hurtigste singlehand-sejler nogensinde rundt om Fyn. Gennemsnitsfarten lå et stykke over 10 knob. Loggen toppede ved 18,5-19 knob - eller godt 35 km/t. Foto: Søren Stidsholt Nielsen, Søsiden, Fyns Amts Avis

Pas på tandløshed

En veloverstået Silverrudder er for Henrik Bøje Hansen også tid til at reflektere i diskussionen om, hvorvidt Svendborg Amatør Sejlklubs stævneledelse overhovedet skulle have startet årets Silverrudder under de ekstreme vejrforhold.

- Jeg kan sige, at jeg på intet tidspunkt har følt fare, selvom noget af det selvfølgelig ikke var "a walk in the park". Der har været mange meninger fremme, men jeg vil sige, at ingen dør af at sejle ind i en mole eller af at støde på grund. Selvfølgelig skal man have respekt for vejret, og det må den enkelte sejler så selv vurdere, siger Henrik Bøje Hansen:

Læs hele artiklen her

Flotte præmier til Quorning-medarbejderen, der med rekorden sejlede sig ud af skyggen af sin chef Jens Quorning. Privatfoto Se video fra Kenneth Rungsted:

 

content-loader
content-loader
content-loader