Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Der er lavtryk de næste dage med 15 m/sek. i Vesterhavet, det er noget, der får den vilde Elliotte 35 til at flytte sig. Her er KDY-holdet fra Rungsted til DH-DM i Juelsminde forleden. Lige nu er båden i Kielerkanalen helt ude ved Vesterhavet. Foto: Peter Brøgger
Kapsejlads
Bovsprydet er 3 meter langt og giver dermed mulighed for at sætte en kæmpe gennaker. Foto: Peter Brøgger
Kapsejlads
Kemiingeniør Michael Møllmann er til dagligt Coporate Vice President i Novo Nordisk. I mange år har han taget mange topresultater i X-37eren Hansen til ORC VM og EM. Privatfoto

Hansen-holdet i Elliott 35ss starter onsdag Danmark Rundt Off Shore

Michael Møllmann er klar med seks gaster til Danmark Rundt Off Shore i den ekstreme Elliott 35ss med svingkøl. Den 775 sømil lange tur starter ved udmundingen af Kielerkanalen. Vi interviewer her den 50-årige skipper før starten onsdag aften.

Af Troels lykke |

Rekorden Danmark Rundt Off Shore på 775 sømil blev sat i 1999 af VO 60eren Nokia, sejlet af Stefan Myralf og holdet, der sensationelt vandt Sydney Hobart.

Tiden dengang Danmark rundt lød på 3 døgn og 8 timer.

En rute styrbord rundt, hvor først Skagen, Læsø, Anholt og siden Christiansø og Bornholm skal rundes før der er mål i starten af Kielerkanalen.

Nu prøver KDY-sejleren Michael Møllmann og seks gaster at slå rekorden, når starten går onsdag aften ved udsejlingen af Kielerkanalen i Brunsbuttel.

De starter ud i 10-15 m/sek. fra vest i mørke og får dermed et godt spark mod Skagen til at starte med.

Håber på tre dages lavtryk fra vest og ingen kryds

- Vi håber på et lavtryk, som der loves lige nu i de tre døgn vi håber turen tager. Vi skal undgå kryds hvis det skal gå stærkt. Vi håber at når vi når til Bornholm, at vinden så går i nordvest, så vi kan holde Gedser oppe. Vinden er lovet til at være mellem 8 og 30 knob fra vest, siger han.

Men en ny rekord er ikke det primære, som Elliott 35 SS besætningen går efter. Nej, for dem handler det om at få erfaring til at sejle Fastnet Race om to år i Sydengland, sejlads i Irland i 2022 og for at deltage i Middle Sea Race i Middelhavet og for at sejle ræs over Atlanterhavet.

- Det handler om at sejle langt, så vi får noget erfaring, men slår vi rekorden er det bare en fejr i hatten, forklarer kemiingeniør Michael Møllmann til minbaad.dk. 

Sejleren er kendt for at være super ambitiøs uden der er professionelle om bord, men alt køres professionelt og der spares ingen steder på båden af ejeren, der til dagligt er vicepræsident i Novo Nordisk.

Michael Møllmann, der før har gastet i matchrace for America's Cup-sejlerne Mikkel Røssberg og Sten Mohr, har i mange år dyrket ORC-sejlads i en ret optimeret X-37er, som holdet vandt ORC-VM-sølv i i Barcelona, men nu skal der langt mere fart på.

Har surfet 23 knob ved Æbelø

Elliott 35 SS er nemlig en heftig sag, der før har surfet 27 knob, selv har Michael Møllmann surfet 22-23 knob under Palby Fyn Cup i år ved Æbelø.

- Vi kunne få den fart på en lidt skærende kurs fordi vi har en 1,2 tons bulb under, som sidder på en svingkøl, der går 45 grader ud, og med et tre meter langt bovspryd, så man vi virkelig få meget sejl op. Gennakeren er på 140 kvadratmeter. Du kan sige at båden, der vejer 3,5 ton, minder om en VO 65er med kulfibervant, kulfiberskrog, kulfibermast osv. Der er kun lavet to Elliott 35ere, siger Michael Møllmann, der købte båden sidste år. 

Gennem vinteren har den været på værft hos Horsens Yachtværft, hvor den fik Awlgrip på skroget, fikset bunden og i det hele taget fik et grundigt eftersyn, selvom båden kun er fra 2012.

Båden sejler 7-8 knob på kryds, men går ikke særligt højt til vinden. Den er skabt til at surfe som det primære.

- Båden jeg har købt har deltaget i Stillehavssejladsen San Franciso til Hawaii, hvor der bliver surfet en del, fortæller Michael Møllmann, der fungerer som trimmer og navigatør om bord, mens Thomas Sørensen primært styrer båden.

De seks gaster

Gasterne om bord er også klar. Det er OneSails-designeren Sofus Pedersen, X-35 rorsmanden Thomas Sørensen, Martin Bach Larsen, Lars Kirk og de to 19-årige Tobias Kirk Andreasen og Chresten Mohr Ernst.

Og der bliver passet godt på sejlerne, da der er 200 kilo sikkerhedsudstyr med, som også KDY stiller krav om.

- Der er høje sikkerhedskrav til sejladsen og alle sejlere har AIS i redningsvestene, og vi har epirb-sendere, medicin og meget andet. Faktisk har vi nødhjælpskit så vi kan foretaget et kirurgisk indgreb på båden, fortæller han.

Ekstremt mange assymetriske spilere om bord

Men sikkerhed handler også om at dossere kræfterne på turen. 

Båden har nemlig massere af forsejl med assymetriske spilere. Om bord er der nemlig en A2, A3, A4, A5 og så er der en masthead code og en code, der er længere nede, mens storsejlet er på 60 kvadratmeter.

Hansen-holdet Round Denmark Off-shore:

Martin Bach Larsen - Bow
Tobias Kirk Andreasen - Mast
Kresten Mohr Ernst - Trim
Lars Kirk - Mainsail
Thomas Sørensen - Helm
Sofus Pedersen - Runner/Tactics
Michael Møllmann - Nav

Du kan følge besætningen på Hansen Sailing Team facebook undervejs og på minbaad.dk. Se båden surfe her:

content-loader
content-loader
content-loader