Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Elliott 35ss surfede fra Skagen til Kronborg på 8,5 timer. Hvilken kølbåd kan slå den i Danmark? Fotos: Mads Christensen
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads

Elliott 35ss trimmer om Danmark Rundt Offshore: Vi surfede 26,4 knob i Kattegat

Der er endnu ingen officiel tid til Michael Møllmann og 6 gasters Danmark Rundt Offshore, men trimmer Sofus Pedersen fortæller at sejltiden er på cirka 3 døgn og 10 timer. KDY skal verificere tiden. Møllmann er stærkt tilfreds med turen. Interview.

 

Af Troels lykke |

Der har været meget hype og interesse i det danske sejlermiljø for den helt fantastiske sejlmaskine, Elliott 35ss fra 2012, både før under og efter den 775 sømil lange tur.

Båden, der har facon som en VO65er, der vil sige har flad bund blandt andet, er i kulfiber og vejer 3,5 ton og har svingkøl, der går 45 grader ud til siden. Det virker når der skal surfes på skærende kurser.

Nu tog holdet Danmark Runt Offshore og de gjorde det i et hug, ikke som da VO 60eren i 1999 startede i Rungsted, hvorefter Stefan Myralf og gaster sejlede til Kiel, hvor de havde 48 timer til at starte sejladsen igen i Vesterhavet.

Hansen-holdet startede onsdag aften sent i september, drog ud i Vesterhavet i regn og frisk vind.

De tog afsted for at få erfaring, ikke for at slå rekorden, men for at få erfaring til blandt andet at sejle Fastnet Race i Sydengland i 2021.

Men holdet lå faktisk til at slå rekorden, efter de først sejlede langs Jylland og bommede ved Skagen, mens der var 10-12 m/sek. og drønede forbi Anholt og ned mod Øresund. 

Og det gik stærkt, alene turen fra Skagen til Kronborg tog kun 8,5 timer. Mens tiden fra Skagen til Christiansø var på kun 21 timer. Det gik vildt, vildt stærkt, kan de fleste sejlere regne ud.

Kryds var det værste - tog lige 2 timer for meget

Men trimmer og designer hos OneSails, Sofus Pedersen, forklarer at turens lavpunkt var fra Bornholm mod målstregen ved Kiel ved Kanalen.

Til minbaad.dk forklarer han i dag:

- Da vi rundede Bornholm var der cirka 180 sømil i lige linje til mål i Kielerkanalen. Den distance skulle vi klare på under 28 timer, men vi var 30 timer om det, vi mener vores sejltid er lige omkring 3 døgn og 10 timer (rekorden er på 3 døgn og 8 timer, red.). Vi havde vinden lige i snuden hele vejen, havde vinden bare rummet lidt, havde vi slået rekorden, forklarer 41-årige Sofus Pedersen.

Da de lå ved Femern var vinden lige imod med 20 m/sek. Her havde holdet storsejlet i 3 reb, for at få båden til at flytte sig.

Men hvordan var turen ellers?

- Den var sgu rigtig fin, selvom vi lige missede rekorden, havde vi haft et hold, der i flere uger kunne vente på det rigtige vejrvindue, havde vi kunne slå Nokias rekord fra 1999. Hvis vi fx startede i syd og vinden gik i vest og drejede lidt igen, så vi ikke skulle krydse 180 sømil, men når det er sagt var det sjovt at sejle i Vesterhavet i kæmpe, runde dønninger, det er noget alle danske sejlere skulle prøve, det er virkelig fedt, fortæller Sofus Pedersen.

Hvor stærkt nåede I at sejle?

- Det var i Kattegat, der surfede vi 26,4 knob efter vi passerede Anholt. Det blæste 15-16 m/sek. og vi surfede over en bølge og op over en bølge og ramte bunden af den næste bølge med et brag. Jeg lå nede og kunne mærke braget da vi ramte bølgebunden. Her havde vi den mindste gennaker A5 oppe. Der var kæmpe bølger i Kattegat, fortæller trimmeren, der fortæller at seks sejlere delte vagten.

To timers vagt med to timers standby

Sejlerne var to timer på vagt og havde to timers standby. Kun ejeren af båden, Michael Møllmann, der var navigatør, indgik ikke i vagtplanen. Han kunne gøre som han ville.

To oppustelige veste foldede sig selv ud så våd var turen. Den ene vest foldede sig ud da den lå nede i båden og her var der så meget vand og den anden foldede sig ud på Michael Møllmann mens han hang i søgelænderet ud over kanten, hvor han blev ramt at en kæmpe bølge.

- Det var en meget våd tur, men ikke kold tur, der var sol både fredag og lørdag, siger Sofus Pedersen.

Næste sejlads for Hansen-holdet bliver 6. oktober, når der er Stelton Cup.

Ejer: Vi kan sagtens slå rekorden

Navigatør, skipper og ejer af holdet, Michael Møllmann er også godt tilfreds med turen.

- Jeg synes det var præcist som jeg havde forventet det. Og jeg er rigtig glad for den læring vi har fået. Vi har jo lagt datoerne for tre måneder siden. Vi kan sagtens finde de tider, hvor man kan sejle turen hurtigere. En time og 40 minutter mangler vi cirka. Vi skal lige have godkendt tiden hos KDY. Og vi har ikke ødelagt noget som helst på båden. Kun to skruer er ved at gå løs ved instrumenter og en GPS-modtager blev revet i stykker (så båden AIS-signal faldt ud, red.).

Ingen slog sig og alt grej holdt

Mandskabet kom også godt igennem turen.

- Og ingen har slået sig, det er noget der er væsentlig som skipper. Nu har jeg den båd, der har sejlet hurtigst under 60 fod. Samtidig sejlede i turen i et stræk mens 60 fods Nokia startede i Rungsted og tog pause i Kielerkanalen, hvor de havde 48 timer til at komme igennem Kielerkanalen, så vi tog mandfolkeudgaven, få har taget det i et stræk som vi gjorde. Samtidig har vi har sejlet længere end på Fastnet Race, som vi gerne vil sejle og det var vigtigt for os. Så jeg er glad for at det hele fungeret. De er en fed tur, kan kun anbefale det, specielt i medvind er det sjovt, siger Michael Møllmann og griner.

Holdet har fået virkelig mange positive tilkendegivelser for turen, forklarer Møllmann. Det forstår vi godt.

Hansen-holdet Round Denmark Off-shore:

Martin Bach Larsen - fordæk
Tobias Kirk Andreasen - Mast
Kresten Mohr Ernst - Trim
Lars Kirk - storsejl
Thomas Sørensen - rorsmand
Sofus Pedersen - Runner/Tactics
Michael Møllmann - Navigation

Du kan følge besætningen på Hansen Sailing Team her: facebook 

content-loader
content-loader
content-loader