Gå til hoved-indhold
Udstyr
Det er Søfartsstyrelsen, der har indgået aftale om at få appen til Danmark. Appen bruges allerede i andre lande under navnet SafeTrx, bl.a. i Sverige, Norge Irland, England, Holland og Tyskland.Arkivfoto: Troels Lykke

Gratis SejlSikkert Alarm-app kan opgive din position, hvis du er i nød

Ny maritim udgave af 1-1-2-app ser dagens lys. Fra i dag kan du gratis downloade den helt nye app, så du kan slå alarm fra vandet med et enkelt klik på mobilen. Appen, der opgiver din position via mobilens GPS, bruges allerede i flere nabolande.

Af Troels lykke |

Appen, som er en ekstra sikkerhed til dig, der bruger mobilen som livline til land, fås til både iOs og til Android.

Ud over den hurtige adgang til at tilkalde hjælp, kan appen også sættes til at tracke din sejlrute, eksempelvis hvert femte minut, så man kan spore din færden, hvis der skal sættes en eftersøgning i gang.

Et supplement

Sidst, men ikke mindst, kan du lave en sejlplan med et tidspunkt for din forventede tilbagevenden til land, og hvis du ikke reagerer på det givne tidspunkt, modtager dine pårørende en sms, som de kan reagere på og slå alarm, hvis de ikke kan få kontakt til dig. 

- Vi har set frem til endelig at kunne lancere appen til sejlere, fritidsfiskere og alle andre, som bruger vandet. Der er mange, som ikke har særligt udstyr til nødopkald, men benytter mobilen som eneste livline til land, og for dem er det en markant opgradering af sikkerheden, at appen automatisk sender informationer om position til redningsmandskabet og giver mulighed for, at de pårørende på land kan følge turen.

- Jeg håber derfor, at rigtig mange vil downloade appen, så den er klar på mobilen, hvis der skulle blive brug for den. Appen er et supplement til de øvrige kommunikationsmidler som eksempelvis VHF, PLB’ere – ikke en erstatning, understreger Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd, der sammen med TrygFonden står bag SejlSikkert Alarm-appen.

App, redningsvest og pangfarver

Hos TrygFonden håber man, at appen vil være med til at reducere antallet af drukneulykker i Danmark.

- Vi oplever desværre hvert år, at personer mister livet i vandet, fordi de ikke bliver fundet i tide, men med appen øger du chancen for hurtigere hjælp og kortere tid i det kolde vand. Appen kan naturligvis ikke stå alene, så en redningsvest med lys samt pangfarvet tøj er stadig vigtigt for, at redningsmandskabet nemmere kan få øje på dig i det mørke vand, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Appen vil gøre JRCC’s missioner mere effektive

Hos JRCC (Joint Rescue Coordination Centre, den danske eftersøgnings- og redningstjeneste) forventer Thomas Bonde Madsen, der er operationsofficer, at appen vil være med til at spare vigtige minutter ved fremtidige redningsaktioner:

- Noget af det første, vi spørger om, når vi modtager et alarmopkald, er positionen, så vi kan sende hjælpen afsted. Det er ikke altid, at sejleren eller den pårørende kender den, eller også kan de være for chokerede til at svare klart på vores spørgsmål. Det koster dyrebar tid, og derfor vil appen betyde, at vi kan sende redningsmandskabet afsted i stort set samme sekund, som vi modtager alarmopkaldet.

- Det vil også have betydning, hvis der findes en tom båd drivende, og vi skal sætte en eftersøgning i gang efter savnede personer. Så kan vi bruge trackingen af sejlruten til at spore os ind på, hvor eftersøgningen skal sættes i gang i modsætning til i dag, hvor vi nogle gange mangler information og derfor er nødt til at afsøge et meget stort område og derved miste tid, fortæller Thomas Bonde Madsen.

Appen er gratis og tilgængelig i App Store her til iPhone og Google Play her til Android-mobil.

Med SejlSikkert Alarm-appen kan du:

 • Registrere din båd med foto og kendetegn
 • Tilknytte et antal nødkontaktpersoner fra din mobils adressebog
 • Slå alarm med et enkelt klik på mobilen
 • Tracke din rute, så redningsmandskabet kan spore din færden
 • Oprette en sejlplan med rute og ankomsttidspunkt
 • Sørge for, at dine pårørende får besked, hvis du ikke melder i appen, at din tur er godt afsluttet

Fakta:
Det er Søfartsstyrelsen, der har indgået aftale om at få appen til Danmark. Appen bruges allerede i andre lande under navnet SafeTrx, bl.a. i Sverige, Norge, Irland, England, Holland og Tyskland. I 2018 hjalp SafeTrx med 551 missioner globalt. 

Hvis du sejler uden for dansk farvand, kan du downloade SafeTrx, som er den internationale version af appen.

Sådan bruger du SejlSikkert Alarm-appen:
Download appen og opret dig selv og dit fartøj

 • Opret dig som bruger
  Når du har downloaded appen, opretter du dig som bruger med dine kontaktoplysninger og kodeord
   
 • Fartøjets profil og karakteristika
  Når du har oprettet kontoen, kan du tilføje en profil for hvert fartøj, du ejer: F.eks. din motorbåd og din kajak. For hvert fartøj kan du uploade et billede af fartøjet og en beskrivelse. Oplysningerne kan være af stor betydning i en eftersøgningssituation. Til hvert fartøj kan du tilknytte en tjekliste. Du kan tage udgangspunkt i appens lister og tilpasse dem til din båd. Tjeklisten vises ved starten af hver tur, så du kan bekræfte, at du har tjek på dit grej.
   
 • Dine nødkontaktpersoner, udvalgte personer fra din kontaktbog, kan importeres og bruges som nødkontakter. Fortæl gerne personerne om deres rolle.

Track din rute
Du kan tracke din rute – indtast blot antallet af personer ombord, og så starter trackingen. Med jævne mellemrum sender appen et ”ping” til JRCC med din position, din kurs og fart. Hvis du senere kommer i nød, kan JRCC se, hvor du sidst befandt dig.

Sejladsplan
I denne tilstand opretter du din tur med forventet ankomsttid og antal personer om bord, start- og slutsted samt midtvejs-waypoint. Når turen er startet, sendes der et ”pling” for hver kilometer / hvert kvarter til JRCC. Der sendes automatisk en SMS til de valgte nødkontaktpersoner, når turen starter, og hvis ankomsttiden overskrides. Du kan også sende en SMS, når du er godt i havn. Nødkontaktpersonen har så mulighed for at kontakte JRCC, hvis du er i nød.

Del din tur med dine venner og pårørende. Du kan sende en SMS til andre med position og link til et kort, så de kan se, hvor du sejler hen.

Alarmering
Direkte genvej til alarmering til JRCC med tilknyttet positionsangivelse og mulighed for at indsætte et foto af situationen. Du kan vælge mellem to alarmer:

 • Nødkald, hvis der er fare for menneskeliv
 • Anmodning om assistance i forbindelse med grundstødning, motorstop til havs og lign.

Explorer: Viser din position på et Google-map

Nærmeste information: Ud fra din position vises de nærmeste VHF-kanaler i dit område og nærmeste redningsstation

Sikkerhedsinformation: Stort sejlads- og sikkerhedsleksikon – indtil videre på engelsk

content-loader
content-loader
content-loader