Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
- Måske er sejlere bare mere erfarne, når det handler om at takle uforudsete udfordringer! (som corona, red.), forklarer Finn 'Beton' Jensen. Foto: Troels Lykke

Kulttræner Finn 'Beton' hylder det "klassedelte sejlersamfund"

- I 2021 håber vi at kunne videreudvikle systemet med "funktionstrænere", så sejleren altid kan forvente, at der er en synlig træner til stede i deres sejlerliv, forklarer den utroligt populære elite- og ungdomstræner fra Aarhus, Finn 'Beton' Jensen, der ser tilbage på 2020.

Af Troels Lykke |

Finn 'Beton' Jensen, elite- og talenttræner i Aarhus, skriver på Elite- og Talentcenters Facebookside, som vi har fået lov at citere:

Året 2020 udåndede langsomt, hostende og med Coronasvækkede lunger. ????

Mange vil være enige med Preben Elkjær, når han på Twitter udtaler:

"Der er vine, der bliver bedre med årene, og så er der år, der bliver bedre med vin". Og selvom undertegnede er mest til øl, kan jeg ikke være helt uenig i det udsagn.

Der er dog også opløftende elementer i 2020. Det har f.eks. været fantastisk for de unge sejlere, at landsholdsstjernerne har været "grounded" i Aarhus det meste af sæsonen. Stor tak til stjernerne for at være fantastiske forbilleder, og for altid at have tid til den næste generation.

Det har også været sjovt at arrangere det sidste internationale stævne, inden Corona lukkede alt (Ice Cup). Og så få lov at åbne igen med første stævne (Olympic Week). Tak for godt samarbejde med sejlklubberne og Sailing Aarhus, som altid er med på de vildeste idéer.

Lære af 2020 - noget vi ikke kan kontrollere

Jeg faldt for nyligt over et udsagn af den britiske filosof John Gray, som mente:

"Den virkelige lære af 2020 er, at vi må lære at leve i en verden, som vi ikke kan forstå eller kontrollere fuldt ud".

Jeg fik den tanke, at når man er sejler, er det udsagn jo ikke nogen åbenbaring. Er det ikke præcis her, vi agerer, hver gang vi sejler en tur eller en kapsejlads? Vi er nødt til at kunne prioritere i kaos, og prøve at få det bedste ud af det, vi møder.

Måske er sejlere bare mere erfarne, når det handler om at takle uforudsete udfordringer!

Et lille eksempel på dette er Laser-sejlernes håndtering af den første Coronanedlukning i foråret. De blev simpelthen enige om, at da de jo alligevel så mere til hinanden end til familien, skabte de en "familielasergruppe", som trænede, spiste og omtrent boede sammen.

Klassedelt sejlersamfund

Gruppen tog initiativ til, at styrketræningen rykkede udendørs, og skabte et system sammen med vores fysiske træner Simon P. Stewart , så alle kunne træne uden smittefare.

Erfaringen fra Lasergruppen blev videreudviklet til det "klassedelte sejlersamfund", hvor vi prøvede at holde træning, omklædning og evalueringer i de enkelte bådtyper med en klasseansvarlig træner.

Tak her til Pierre BaadNikolaj Hoffmann Buhl og Jan Christiansen for på fantastisk vis at håndtere henholdsvis 29'ere, 49'ere og Lasere.

I 2021 håber vi at kunne videreudvikle systemet med "funktionstrænere", så sejleren altid kan forvente, at der er en synlig træner til stede i deres sejlerliv.

Til sidst til alle jer sejlere: I er den vin, der bliver bedre med årene, og I er også den vin, der har gjort mit år godt!

Rigtig godt nytår til jer alle!

_/) Finn

content-loader
content-loader
content-loader