Gå til hoved-indhold
Tur
Flemming på 48 år er gammel sømand og er uddannet skibsfører i Maersk og gik i land efter at have sejlet 6-7 år. Privatfoto
Tur

Familie i Hanse 540E Tikki forlader Ishøj - verden kalder

Familien Lauridsen/Markussen tæller ned til deres eventyr. De forlader Ishøj Havn om en måned, og så går jagten på tid og et bæredygtig liv sammen. Cille fra Minbaad.dk har talt med familien om deres beslutninger og overvejelser.

 

Af Cille Rosentoft |

Elisabeth, Flemming og lille Anton på to år sejler på langtur i tre til fem år til sommer. De har besluttet at ændre deres livsstil og få det bedste ud af livet. 

Båden blev købt for et år siden hos Tempo Bådsalg, lejligheden opsagt, arbejdet afsluttet, og nu er der kun tilbage at blive klar, inden den lille familie forlader Ishøj Havn og sejler ud i verden. De er netop flyttet ombord på deres nye hjem, Tikki - en Hanse 540E, de købte i Ishøj hos Tempo Bådsalg.

To opfattelser af dårligt vejr

Flemming på 48 år er gammel sømand, uddannet skibsfører i Maersk, og gik i land efter at have sejlet 6-7 år. 

- Jeg troede, at jeg var færdig med at sejle. Men jeg blev inspireret af Troels Kløvedal på Nordkaperen og har hele tiden tænkt, at når jeg bliver ældre, vil jeg sejle på min egen sejlbåd rundt i verden, fortæller Flemming.

Elisabeth på 36 år er en helt uerfaren sejler og skal derfor bruge det første lange stykke tid på at få en masse praktisk erfaring. De har derfor meget forskellige opfattelser af, hvad dårligt vejr er. Flemming er dog meget bevidst om at lade Elisabeths definition af dårligt vejr styre hans beslutninger.

- Jeg skal lige blive klog på, hvad dårligt vejr er. Min største bekymring er, om jeg kommer til at skræmme dem, siger Flemming og konstaterer:

- Jeg skal sænke barren for, hvad komfortabel sejlads er.

Ikke kun transportsejlads

Elisabeth og Flemming vil ud i verden for at opleve. De vil helst have minimum 25 stop på vej til De Kanariske Øer. Der skal være tid til at holde alle de pauser, de har lyst til, og tid til at være sammen uden der går “transport-sejlads” i turen. Der er så mange steder ned gennem Europa, som de gerne vil opleve. 

- Mange har så travlt med at komme videre. Vi vil have tid til at blive liggende. Det må tage den tid, det tager. Vi har også et ansvar overfor vores søn, og det skal i høj grad også være på hans præmisser, slår Elisabeth fast.

Øverst på deres ønskeliste står altså TID. Efter en lang periode, hvor Flemming har haft en række direktørjobs, senest som adm. direktør i en industrivirksomhed og før det iværksætter, er der behov for at skabe et andet liv.

- Man kan jo ikke vide, hvornår man tager billetten. Vi kunne også vente til, jeg bliver pensioneret, men er jeg så ikke blevet for gammel til jordomsejling?, spørger Flemming og Elisabeth overtager:

- Jeg var projektleder i en transportvirksomhed, og min karriere kørte sådan set fint, men vi savnede tid med hinanden.

Farvel til hamsterhjulet

Efter at have haft travlt med karriere har familien besluttet at leve et mere enkelt og simpelt liv med fokus på bæredygtighed og tid. De vil ikke ind i hamsterhjulet igen og ønsker ikke længere at arbejde kl. 8-16 hver dag. De håber, at de næste år kan gøre dem klogere på, hvad der skal ske, når de engang vender hjem. 

Det var deres søn, Anton på to år, som gav det sidste skub til at realisere drømmen. Han er meldt ud af vuggestuen i slutningen af denne måned.

De vil have ham tæt på og være vidner til den udvikling, der sker med ham hver eneste dag. Selvom det er en fantastisk vuggestue med dygtige og omsorgsfulde pædagoger, skal det ikke længere være andre mennesker, der præger ham mest. Det vil de selv.

Socialiseringen, som så ikke foregår i vuggestuen, må foregå på andre måder, og Elisabeth er fast besluttet på at møde andre børn og hjælpe ham med at skabe relationer undervejs.

Bæredygtigt liv

Efter beslutningen om at sige op og rejse ud i verden blev taget, satte det gang i nye refleksioner hos den lille familie. Hvad har man egentlig brug for, når man vil leve sit bedste liv? Nu er planen at tage afsted, og se hvad de får brug for. Familien vil træde ud af forbrugssamfundet og leve mere bæredygtigt.

-  Vi er blevet inspireret af vores ture til Bali. Det var et fantastisk sted og en spændende kultur, men strandene var dækket af plastik og skrald. Det har vi ikke lyst til at bidrage til, og vi er derfor opsat på at bidrage til et mere bæredygtigt liv, fortæller Elisabeth og Flemming fortsætter:

- Vi lægger ud med at bo på mindre plads, bruge vind og solenergi så meget vi kan, og så må vi se, hvor det fører os hen.

Familien har tidligere sat levestandarden højt, men de synes selv, at de trænger til at sætte levestandarden ned. Det er oplevelserne, der tæller på den lange bane, og dem der skaber minder. Nu skal den lille familie ud og skabe minder og tid.

Det handler om mod

Det er en modig lille familie, jeg snakker med. Det kan jeg mærke, fordi de ikke bekymrer sig om, hvor de ender henne. De har alle muligheder åbne, og de er med på at lade sig føre af vind og vejr. Det vigtigste for dem er tid og oplevelser - sammen.

Jeg kan ikke lade være med at spørge dem, om hvad de tænker, der skal ske, når de kommer hjem. Men det er vist mere mit behov end deres:

- Hvad der sker om fem år, når vi kommer hjem? Vi finder på noget. Vi skal nok klare os! Jeg har været iværksætter i 15 år, afbryder Flemming og Elisabeth siger lige så fast besluttet:

- Vi aner ikke, hvor vi ender. Eller hvor længe vi er væk. Men nu skal vi afsted.

Vi kan alle følge familiens eventyr og oplevelser på Instagram “Frombalitobabyandbeyond”, og forhåbentlig får Elisabeth lavet en masse videoer om deres tur, som hun deler med os på en Youtube-kanal af samme navn. Så kan vi nyde deres tid og eventyr.

content-loader
content-loader
content-loader