Gå til hoved-indhold
Tur
Sissel og Leonora ombord på en af de både, de har øvet sig på. Privatfoto

Leonora og Sissel på 23 år vil sejle jorden rundt i fire år: Alle kan sejle på langtur, hvis de vil

Leonora Valentin og Sissel Therkildsen skal på langtur i deres egen båd - en Beneteau Oceanis 500. De har nu sat deres sociale liv på pause for at udleve deres drøm i 2023.

Af Cille Rosentoft |

 - Alle kan sejle på langtur, hvis de vil det!

Sådan begynder min samtale med Leonora og Sissel på 23 år. De er i gang med at planlægge deres langturssejlads med afgang fra Danmark i august 2023.

- Vi gik fra 0 til 100 på ingen tid, fortsætter de med at forklare og skubber med deres historie til forestillingen om, hvordan en langturssejler defineres.

De to unge kvinder er optagede af at involvere alle, der ønsker at tage del i processen. De vil vise verden, hvad en langturssejlads kræver for derved at inspirere, men også tegne et realistisk billede af, hvad deres beslutning har af konsekvenser. 

- Intet er hemmeligt!, fortæller sejlerne selv. Det er tydeligt, når man følger med på deres sociale medier:

- Vi bliver ofte mødt af kommentaren: Hvor er I heldige! Men det er jo ikke bare held. Vi knokler for det, og alle kan jo gøre det samme. Hvis vi bare er heldige, handler det ikke om det store arbejde, som vi lægger i det. Det kræver viljestyrke, forklarer Leonora og Sissel.

Afskriver deres sociale liv for at opnå drømmen

Hvem er så de to unge kvinder, som for et par uger siden blev inviteret ind i Go’ morgen Danmark for at tale om deres tur? I øvrigt en noget nervepirrende, men også fed oplevelser ifølge dem begge. Her satte de ord på deres drømme og planer og delte det med alle seere på landsdækkende tv.

Det er Leonora og Sissel, begge 23 år og fra København. De mødte hinanden på Lyngby Gymnasium og har siden rejst rundt i verden sammen. De samler på oplevelser og helst oplevelser, der involverer gode dyk og et vildt liv under havoverfladen.

Det er også grunden til, at de nu har besluttet at sejle på langtur i fire år med afgang fra København sommeren 2023.  Det er en beslutning, der kræver viljestyrke, for lige nu arbejdes der hårdt på at spare så mange penge op som muligt. 

- Jeg er selskabskoordinator på Bernstorff Slot i Gentofte. Jeg planlægger bryllupper og den slags. Her har jeg arbejdet i fem år nu og bliver her lige, indtil vi sejler ud i verden, forklarer Leonora, mens Sissel supplerer:

- Jeg er studerende, læser på Københavns Erhvervsakademi og har derudover tre forskellige jobs. Jeg har delvist afskrevet mit sociale liv, og det er en pris, som jeg er villig til at betale for at opnå vores drøm.

Derudover deltager de begge i diverse kurser, der skal være med til at gøre dem klar til langturen. 

Nu er båden fundet

Det var egentlig ikke meningen, at båden skulle findes og købes allerede, men nu har Leonora og Sissel fundet dén båd, som skal være deres hjem i verden, mens de sejler rundt og skaber minder.

- Vi ville først købe båd til foråret, men så fandt vi den her båd i november. Vi tog rundt og så på forskellige både, fordi vi ville se så mange som muligt, inden vi besluttede os. Men så så vi denne båd! En Beneteau Oceanis 500 fra 1991 til 900.000, og vi har jo ikke en million på kontoen, påpeger Leonora og Sissel og fortsætter: 

- Vi havde fået lov til at låne af min far til foråret, men nu skulle vi pludselig bruge dem lang tid før. Så det har været en nervepirrende proces, og vi er endt med at have lånt penge både privat og i banken. Vi har været igennem fire forskellige banker, før det gik i orden. Nu mangler vi kun, at en sagkyndig fra banken skal gennemgå båden for at godkende pris og værdi, og så er den vores!

Når alt er gået i orden, sejler Leonora og Sissel båden hjem til København, hvor den skal klargøres indtil 2023. Leonora flytter ombord, og Sissel følger efter, når hendes lejlighed på Amager er solgt. Når båden først er hjemme, gælder det om at lære den at kende. 

- Vi vil kende hver eneste skrue og dims ombord, så vi ved, hvad vi skal gøre, hvis noget går i stykker, eller hvis uheldet er ude, slår Leonora og Sissel fast.

En lyst til at opleve verden

Leonora og Sissel vil sejle ud i verden, fordi de har rejst meget sammen. De har opdaget, hvad det gør ved dem at leve et liv, hvor alt det materielle ikke fylder, men hvor eventyret og tiden er i fokus. I første omgang laver de en plan for den første halvdel af jordkloden, og så ser de på, hvad der derefter skal ske.

- Vi har været i Fransk Polynesien før, og vi har lyst til at opleve mere af den slags. Vi har dykket i Danmark også, men det er bare ikke så fedt. Her ser vi mælkekasser og mursten, og vi vil se noget andet, siger de to kvinder og fortsætter:

- Vores projekt bunder i vores kærlighed til havet. Vi sejler ud for at finde de bedste dive-sites, og dermed bestemmer de vores rute.

Definerede roller ombord

Det hele startede den sommer, hvor Leonoras far sejlede sine forældres båd hjem fra Lolland, så familien kunne låne den. Her sejlede de Danmark tyndt og opdagede det simple liv.

- Vi blev grebet af livet ombord på båden. Det kunne kombineres med alt det, vi elsker - eventyr, havet og oplevelser. Det vil vi have endnu mere af i fremtiden, understreger de to kvinder.

Efter den sommer tog de to unge studenter afsted som gaster på en båd i tre måneder. De sejlede i Fransk Polynesien og erfarede i løbet af de tre måneder, hvordan langturssejlerlivet føltes. 

Derefter blev beslutningen hurtigt taget, og Leonora og Sissel blev mere og mere sikre. Planlægningen gik i gang, og som det første besluttede de at have definerede roller ombord.

- Leonora er kaptajn og tager de overordnede beslutninger. Hun har det sidste ord. Sissel er dykkerinstruktør og står derfor for alt, hvad der handler om at dykke ombord. Hun kan uddanne de gaster, der ønsker det, forklarer de begge.

Både Leonora og Sissel er i fuld gang med at gøre klar til afgang. De ved godt, at de skal tilegne sig en masse praktisk og teoretisk viden, inden de kan sejle ud i verden. Det betyder, at de pt. er i gang med både duelighedsbevis, yachtskipper og VHF-kursus. 

Den praktiske træning og erfaring kommer for alvor, når de får deres nyindkøbte båd hjem og kan øve sig på den.

- Roen kommer ikke med det samme, og vi vil helt sikkert have søvnløse nætter. Der er mange ting, vi skal klare og opleve første gang. Vores første ocean skal krydses, og vi skal stå med beslutninger og udfordringer, som vi ikke har prøvet før. Men det vokser vi med undervejs, og vi synes jo, at det er sjovt at sejle, understreger de nyslåede sejlere.

Hvad fanden tror I, at I er?

Da jeg snakker med Leonora og Sissel, er det cirka et halvt år siden, de begyndte at sige det højt og melde det ud på deres Instagram-profil. I mellemtiden har de som skrevet tidligere været i Go’ morgen Danmark.

Det var ikke uden sommerfugle i maven, at de første gang skrev det ud i verden. Men det viste sig at være det helt rigtige at sige det højt:

- Det klogeste, vi har gjort i denne proces, er at sige det højt. Der er så mange, der gerne vil hjælpe! Vi har fået hjælp med båd, penge og gode råd, fortæller Leonora og Sissel og fortsætter:

- Inden vi sagde det højt, var vi bange for, om folk ville sige: “Hvad fanden tror I, at I er? Hvordan skulle I kunne finde ud af det?” Men sådan nogle kommentarer har der slet ikke været. Tværtimod er vi blevet inviteret med ud og sejle, og vi har en lang liste med mennesker, der gerne vil hjælpe med specifik viden og erfaring.

- Vi har også fået en ny ven i denne proces. Robin, som er marine-tekniker, skrev til os på Instagram, at han gerne ville hjælpe os med at finde en båd. Ham ringer vi til, når vi er i tvivl om noget, forklarer kvinderne.

Vores værdier og ønsker er de samme

Nu er der nedtælling. Leonora og Sissel tager afsted i august 2023. De har sat alt ind på, at deres drøm bliver til noget, og de har mere eller mindre sat deres sociale liv på pause for at tjene nok penge til at kunne leve dette liv i fire år.

- Det her projekt fylder mere end alt andet, slår de fast.

De ved godt, at det kan blive heftigt at være så tæt på hinanden i fire år. Men de er sikre på, at det kommer til at styrke deres relation. 

 - Vores værdier, ønsker og behov er ens. Så de uenigheder, der eventuelt kommer, dem klarer vi. Vi er gode til at give hinanden plads, og det tager vi med os på båden. Derudover kommer vi jo til at have hver vores roller på båden, som vi kan nørkle med og gå lidt væk fra hinanden, når vi trænger til en pause.

- Vi skal ud og opleve den ro, der er i verden. Den ro har vi ikke fundet herhjemme. Vi skal leve det simple liv i fire år og være lige, hvor vi er - uden at stresse eller ønske os et andet sted hen, slutter de modige eventyrer.

Du kan følge Leonora og Sissels forberedelser her på Instagram. Vi tjekker løbende ind hos dem og følger med i, hvor langt de er i processen og vinker dem afsted i 2023.

content-loader
content-loader
content-loader