Gå til hoved-indhold
Tibbe blev renoveret af foreningen Lillebæltværftet, og blev søsat i maj 2011, så god som ny. Foto: lillebaeltvaerftet.dkKort Nyt
Tibbe blev renoveret af foreningen Lillebæltværftet, og blev søsat i maj 2011, så god som ny. Foto: lillebaeltvaerftet.dk

Folkebåden Tibbe på museum

Alle glasfiber-Folkebådes moder "Tibbe" er kommet på Danmarks Museum for Lystsejlads, der nu har overtaget "Tibbe" med hjælp fra Tuborg fondet.

Af katrine bertelsen |

Den 29. november overtog Danmarks Museum for Lystsejlads officielt den nordiske folkebåd nr. F D 541 "Tibbe".

"Tibbe" blev bygget i 1969 af bådebygger Thorkild Lind i Middelfart. Han var blandt en af de dygtigste bådebyggere, som specialiserede sig i bygningen af folkebåde i perioden fra 1949 til 1990, hvor han fra værftet i Middelfart leverede 217 både.

Fra træ til glasfiber

"Tibbe" viste sig at være en meget vellykket konstruktion og en hurtig båd. I 1971 købte Erik Andreasen fra Kerteminde båden. Han forsøgte sammen Poul Ankjær Jensen at overbevise Folkebådsklubben, at de skulle tillade at bygge den nordiske folkebåd i glasfiber.

Det lykkedes i 1975, og Torkild Lind gjorde skroget klar til et aftryk, som kunne bruges til en form, som LM Glasfiber lavede. Derfor betragter man F D541 "Tibbe", som moder til alle glasfiber folkebåde, og det er efterhånden blevet til 1.100 både. Og der kommer stadig nye til.

Misligholdt

Da Torkild Lind byggede "Tibbe" var det en utrolig smuk båd, som desværre nåede, at blive ret misligholdt, inden nogle medlemmer fra Lillebælt smakkelaug fandt den nede ved Åbenrå. De besluttede sig for at sætte båden i stand, og modtog økonomisk støtte fra TUBORGFONDET til at købe båden og bringe den tilbage til Middelfart.

Over en periode på 2 år er den bragt tilbage til et "state of the art" eksemplar. Det er en meget flot repræsentant for overgangen mellem træ og glasfiberbåde, samtidig er det en flot repræsentant for et utroligt flot stykke håndværk – både da den blev bygget og af de folk, som har renoveret båden.

Se den på Danmarks Museum for Lystsejlads

- Vi glæder os derfor meget til, at vi fra næste sæson kan vise "Tibbe" i vores museumshal på Valdemars Slot, siger museums koordinator, Carl-Ove Thor. Og for øvrigt, så er "Tibbe" en af de første lystbåde der er blevet optaget som bevaringsværdig af Skibsbevaringsfonden.

Erhvervelsen af  "Tibbe" skete i forbindelse med den årlige generalforsamling hos Lillebælt Smakkelaug i Middelfart. Laugets oldermand, Jens Glinvad, tog imod en check på kr. 35.000 fra Museums koordinator, Carl-Ove Thor, Danmarks Museum for Lystsejlads.

Det store beløb har museet fået doneret fra TUBORGFONDET, som også tidligere har støttet bevarelsen af "Tibbe", ved at støtte købet af båden, så den kunne blive reddet og renoveret af laugets medlemmer.

Danmarks Museum for Lystsejlads har yderligere modtaget en donation på kr. 5.000 fra Dansk Folkebådsklub, som vil blive brugt til at lave en permanent udstilling om bådens historie.

Se åbningstider og meget mere på Danmarks Museum for Lystsejlads hjemmeside.

Kilde: Pressemeddelelse, Danmarks Museum for Lystsejlads

content-loader
content-loader
content-loader