Gå til hoved-indhold
Troels Kløvedal får sin livsdrøm om at sejle i Odysseus' kølvand. Det tager tre måneder med Nordkaperen. Foto: Finn Hageman/TV 2Tur
Troels Kløvedal får sin livsdrøm om at sejle i Odysseus' kølvand. Det tager tre måneder med Nordkaperen. Foto: Finn Hageman/TV 2

Tursejlads med Troels og Mikkel

TV 2 FRI har tirsdag 9. februar kl. 21.00 premiere på serien 'Nordkaperen i Grækenland', men TV 2 starter allerede kl. 20 med Mikkel Beha.

Af Troels Lykke |

Når vinteren har lagt sin kolde hånd over det ganske land, så er der ikke noget bedre end at kunne drømme sig væk til varmere himmelstrøg - i sin sofa med slumretæppe og en god kop te.

Og det er lige præcis det, du kan gøre fra tirsdag 9. februar, hvor TV 2 FRI sætter sejlene og tager med Troels Kløvedal og Nordkaperen til det græske øhav, hvor den passionerede kaptajn får sin livsdrøm om at sejle i Odysseus' kølvand opfyldt.

Undervejs fortæller den erfarne søfarer om flere af de myter og sagn, som hører til hver ø, og sætter de mange begivenheder i området i historisk perspektiv.

Fra Istanbul til Ithica
Serien begynder i Istanbul og slutter på Odysseus' hjemø Ithica. På det tre måneder lange togt kommer Nordkaperen igennem Marmarahavet, Dardanellerne, Det ægæiske hav og ind i den Saroniske golf til Athen.

Troels deler ud af sin viden om den græske kulturs historie,  og sammen med resten af besætningen på Nordkaperen får han oplevet det moderne græske liv på både øer og fastland.

Vi er med ombord på Nordkaperens dæk - med springende delfiner og smukke græske bugter - og med et helt særligt budskab fra kaptajnen:

- Det, jeg håber, at kunne give danskerne med min nye serie, er forståelsen af, at Grækenland ikke bare er et billigt discountland med en dårlig økonomi, men at vi stort set har det hele derfra. De homeriske sange og de græske filosoffer og tænkere lagde grunden til, at vores tankegang er europæisk, og det skal vi huske. Arven fra antikken er ikke bare gammelt oldævl, men mere nødvendig end nogensinde før. Midt i globaliseringen og den stigende nationalisme har vi glemt, at vores frihed har vi fra det første demokrati, siger Troels Kløvedal.

Tre generationer på tv
'Nordkaperen i Grækenland' har premiere på TV 2 FRI samme dag, som tredje sæson af 'Kurs mod fjerne kyster' har premiere på TV 2. Her sejler Troels' søn, Mikkel Beha Ericsen, med sin familie jorden rundt ombord på Havana - en serie, som bliver fulgt af ganske mange danskere - og også af Troels. Men selv om sejlerlivet er gået i arv fra generation til generation, så er det ikke det, som Troels er mest stolt over at have givet videre til familien:

- Sejlerglæden er det mindste. Det, jeg har givet Mikkel,  og som Mikkel har givet mine børnebørn,  er først og fremmest en bevidsthed om, at man er elsket. At man føler sig velkommen i verden. Derefter; at der skal filosoferes! At man hele tiden ser sig i spejlet og tænker over, hvor besynderlig tilværelsen er, og hvor enestående det er, at man overhovedet er her. Altså at man lever et antal år, og dem skal man bruge godt og hensynsfuldt, inden det ender med et par meter jord over kistelåget. At tilværelsen er spændende, og at man værdsætter og husker livsglæden, siger Troels Kløvedal.

'Nordkaperen i Grækenland' har premiere på TV 2 FRI tirsdag 9. februar 2016 kl. 21.00 og kan også ses på TV 2 PLAY

Idé, manuskript og tilrettelæggelse: Troels Kløvedal.
TV 2 FRI-redaktør: Peter Stovgaard.
Der er syv programmer i alt.

Samlet oversigt for tirsdag 9. februar 2016
'Kurs mod fjerne kyster', sæsonpremiere på TV 2 kl. 20.00
'Kurs mod fjerne kyster - EKSTRA', sæsonpremiere på TV 2 FRI kl. 20.40.
'Nordkaperen i Grækenland', premiere på TV 2 FRI kl. 21.00.

content-loader
content-loader
content-loader