Gå til hoved-indhold
Chefskipper på Fulton, Jakob Jensen, påmønstrede i 1994 og har været chefskipper siden 2002. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.Kort Nyt
Chefskipper på Fulton, Jakob Jensen, påmønstrede i 1994 og har været chefskipper siden 2002. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

Fulton: En kvart kilometer egeplanker skiftes på værft

Nationalmuseets tremastskonnert, Fulton, får en ordentlig tur på værft. En kvart kilometer egeplanker skiftes, og prisen for værfts-opholdet løber op mod 4 millioner kroner.

Af Søren Stidsholt Nielsen, Fyns Amts Avis, Søsiden |

Nationalmuseets tremastskonnert fra Marstal, Fulton, er på værfts-ophold for op mod 4 mio. kroner. Fulton er 102 år gammel, og får dette år en større omgang end den nødvendige, årlige rutine.

Fultons chefskipper, Jakob Jensen fortæller:

- Den er ved at få, hvad vi uden at overdrive kan kalde en ordentlig tur, siger han.

Kvart kilometer egeplanker

Fulton ligger i værftets byggehal, og her skal den have skiftet intet mindre end en kvart kilometer egeplanker. Mere konkret er det det omkring 30 meter lange skrogs fire øverste planker i både styrbord og bagbord side. Dertil kommer omkring 50 meter spant - skibets skelet.

Jakob Jensen oplyser, at spantet, der skiftes, er det originale fra bygningen på C.L. Johansens værft i Marstal i 1914-1915.

- Når den får nogle nye spanter, er det ikke på grund af råd eller svamp i træet, men fordi der gennem årene har været banket mange jernspir i dem, når plankerne skulle skiftes, forklarer Jakob Jensen.

Sejlklar til april

Under værftsopholdet får Fulton også ny generator, maskinen får en større overhaling og styretøjet er pillet ud til servicering. Det hele løber op i 3,5-4 mio. kroner.

Fulton er sejlklar til april, og allerede nu kan skipper melde om næsten fuldbooket i hele sæsonen plus trekvart booket i 2019.

- Det er igen ordentlige tider for os, fastslår Jakob Jensen, der har sejlet med Fulton siden 1994 og været chefskipper fra 2002. Fultons sejladser hvilet primært på tre ben. Den er et sejlende museum og den er, hvad Jakob Jensen kalder "til gavn og glæde for alle", og så udføres socialt arbejde for unge om bord.

- Vi har fx lige fået en kontrakt med Esbjerg Kommune om fire årspladser for unge, oplyser Jakob Jensen.

content-loader
content-loader
content-loader