Gå til hoved-indhold
Mange har allerede tilmeldt sig Vegvisir Race. Særligt de tyske sejlere er vilde med sejladsen. Foto: Vegvisir RaceKapsejlads
Mange har allerede tilmeldt sig Vegvisir Race. Særligt de tyske sejlere er vilde med sejladsen. Foto: Vegvisir Race

I Vegvisir Race bestemmer du selv omsejlingsretning

Mens de første vind- og vejrprognoser begynder at tikke ind, samler klubber, kommune og shorthand-firmaet sig til en event, der på flere måder er nyskabende. Sidste tilmelding er den 20. august.

Af Sara Sulkjær |

Der bliver gang i den i Nykøbing Falster, når starten går til anden udgave af Vegvisir Race torsdag den 23. august. 

115 både er tilmeldt. 70 af dem starter i 2Star-løbene torsdag, mens de resterede 45 starter om fredagen på singlehandbanen.

Alle er tilbage lørdag eftermiddag, så sejlerne kan være med til Vegvisir Race After Party og præmieoverrækkelse. 

Sejlerne bestemmer selv omsejlingsretning

Er der noget nyt at skrive om, spørger journalister ofte som det første. Og når det kommer til sejlsporten, er man ikke vant til at kunne svare 'ja'.

Ikke desto mindre må man sige, at der er meget nyt at skrive hjem om, hvilket kom frem på et pressemøde onsdag den 15. august forud for årets Vegvisir Race. 

For deltagerne er den altoverskyggende nyhed på kapsejladsbanen, at man selv vælger omsejlingsretning på størstedelen af banen. Dernæst vil omsejlingen af Femø, Fejø, Omø, Agersø samt en krydsning af Storebælt være nyt farvand for mange sejlere.

Dertil kommer passagen af det ultra-smalle Rudkøbingløb og udsejling til Østersøen via smålandshavet og det næsten ligeså smalle sejlløb ved Marstal.

Herfra bliver det offshore-sejlads i Østersøen, inden det igen går hjemover mod Smålandshavet og finalen i Guldborgsund. En bane, der ligner eventyr ved nære kyster.

Er du kvinde, eller kan du lokke én med ombord, er der samtidig penge at spare på ruten. Med en miks-besætning spares 35 %, mens en ren kvindebåd blot skal give 50 % af tilmeldingsgebyret.  

Forbedret sikkerhed

En anden nyhed er, at sikkerheden er øget i forhold til sammenlignelige sejladser, især på singlehandbanen.

Det lader sig gøre, da forsikringsselskabet Pantaenius er gået ind med et dedikeret sponsorat, der blandt andet betyder, at to følgebåde med paramedicinere om bord går med feltet hele vejen rundt på deres bane.

Yderligere vil en marinehjemmeværnskutter være i området i Smålandshavet klar til at søsætte en hurtiggående RIB, hvis uheldet skulle være ude. Endelig udfører de frivillige fra sejlklubberne sikkerhedstjek på alle både.

Broen åben for sejlere

Også på land er der meget nyt at skrive om. Der bliver eksempelvis stort ”Dock Out” begge dage, når sejlerne skal ud til starterne, hvor DR's sejlsportsekspert Bo Hasseriis, der også kommenterede VM i Aarhus, er med som speaker. 

Modsat kommunerne i trekantsområdet, der er trætte af triatlon og motionsløb, og derfor har sagt nej til at åbne Lillebæltsbroerne for motionsløbere i år, er Guldborgsund Kommune gået den helt modsatte vej.

De har accepteret en lukning af Guldborgbroen for landtrafik, når bådene sejler igennem. Det betyder blandt andet, at broen står åben med begge klapper oppe i flere timer torsdag og fredag den 23.-24. august. 

Meget mere end en kapsejlads

Endelige er Vegvisir Race meget mere end en kapsejlads. Der bliver masser af aktiviteter på land, med et særligt fokus på hav- og landmiljø.

Således er der flere udstillere med netop dette fokus, blandt dem Bioøkonomisk Vækstcenter Guldborg, KIMO og virksomheden REFA.

Alle er tilstede på land med egne stande, hvorfra de vil vise, hvordan borgerne i kommunen og REFA i samarbejde kan levere bæredygtig affaldshåndtering, og hvilke konsekvenser henkastet affald i naturen har på miljøet. 

Fishing Zealand kommer og fortæller om hvilke fisk, der kan fanges i området; de medbringer yderligere fiskestænger og vil lære børn og voksne at fiske. Dansk Sejlunions aktivitetstrailer ruller også op, så det bliver muligt for interesserede at komme et skridt nærmere et aktivt liv i sejlklubberne. 

Samarbejde på tværs

Både i Nykøbing Falster og i Guldborg vil der være aktiviteter på land, hvor der bliver livemusik, kanonsalutter, korsang og anden underholdning og ikke mindst mulighed for at købe og smage en specialfremstillet Vegvisir Race Beer.  

Som det fremgår samarbejdes på kryds og tværs mellem klubberne, kommunen og en privat virksomhed. Vegivisir Race bliver den største sejlsportsbegivenhed i kommunen nogensinde.

De fem medarrangerende klubber har lagt at kæmpestort arbejde, og de over 50 frivillige er allerede og vil give den gas i dagene, hvor eventen kører.

Læs mere på www.vegvisirrace.dk, hvor du også kan tilmelde dig frem til midnat søndag den 19. august. 

content-loader
content-loader
content-loader