Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
I 2019 er der fastlagt et loft på maksimalt 60 deltagere. Foto: Per Heegaard

DM for både med DH-mål vender tilbage - stævne i august i Juelsminde

For første gang siden 90'erne skal der igen kåres en dansk mester for både med DH-mål. Dansk Sejlunion og tre østjyske sejlklubber går sammen om et officielt DM på tværs af bådtyper. Tue S. Andersen fra Snaptun Sejlklub er initiativtager.

 

Af Troels lykke |

Dansk mester for både med DH-mål. Det sker, når tre østjyske sejlklubber sammen med Dansk Sejlunion afvikler DM-stævne sidst i august.

"Det har længe været et stort ønske for Dansk Sejlunion at kunne afvikle et danmarksmesterskab for bådtyper, der falder uden for de store klasser. Nu kommer mesterskabet, og der skal lyde en stor tak til sejlklubberne i Snaptun, Horsens og Juelsminde, som nu tager opgaven på sig sammen med Dansk Sejlunion," siger Line Markert, formand for Dansk Sejlunion til bådpressen.

Normalt er alle officielle danmarksmesterskaber forbeholdt klassebåde, hvor første båd i mål vinder.

Med det nye initiativ åbnes op for et bredt felt af både og sejlere, der hidtil har manglet muligheden for at konkurrere på nationalt niveau.  

"Vi ved, at der overalt i landet er dygtige sejlere, som gerne vil sejle almindelig kapsejlads på et højt niveau, men som de seneste mange år har været henvist til regionale distancesejladser. Alle disse engagerede kapsejlere håber vi at kunne appellere til med den nye event,” siger Line Markert.

DM-stævnet foregår i Juelsminde over tre dage, 30. august – 1. september 2019. Bag arrangementet står Snaptun Sejlklub, Horsens Sejlklub og Juelsminde Sejlklub, som i fællesskab har udviklet stævnekonceptet i samarbejde med Dansk Sejlunion. Og de tre klubber har tilmed givet tilsagn om at afvikle DH-DM også i både 2020 og 2021.   

Kort vej fra idé til handling
”Jeg er selv aktiv kapsejler i en bådtype, der kun findes meget få af i Danmark, og jeg savner en event på dansk jord, hvor både på tværs af klasser kan mødes til race og social aktivitet," fortæller initiativtager Tue S. Andersen fra Snaptun Sejlklub og uddyber:

"Det besluttede jeg mig for at gøre noget ved, men erkendte hurtigt, at Snaptun Sejlklub ikke kunne løfte det alene. Jeg tog derfor kontakt til naboklubberne i Horsens og Juelsminde, og heldigvis var begge klubber med på ideen med det samme." 

Opgaverne er fordelt, så Juelsminde Sejlklub stiller med havnefaciliteter og farvand, mens Horsens Sejlklub bliver tovholder på den sportslige afvikling.

Både for bredde og elite
”Juelsminde har noget af Danmarks bedste kapsejladsfarvand lige uden for havnen og desuden en stor og velfungerende havn med plads til mange sejlere. Horsens Sejlklub har mange års erfaring i at afvikle sejladser og er garant for et højt sportsligt niveau,” fortæller Tue S. Andersen, der samtidig understreger, at stævnet henvender sig til alle typer af sejlere:

”Vores ambition er at skabe en event, hvor såvel elite som bredde føler sig velkommen. Vores motto er, at vi sætter sejlerne i centrum, og det er jeg sikker på, at deltagerne vil kunne mærke,” lover Tue S. Andersen, der får rollen som eventleder ved DH-DM.

Bane- og distancesejlads
Stævnet afvikles over tre dage. Fredag og søndag sejles banesejlads på op/ned-baner lige uden for Juelsminde Havn, mens lørdag er reserveret til en distancesejlads, der – hvis vinden ellers er til det – vil føre deltagerne rundt om Endelave og tilbage til mål ved Juelsminde.

”Vi har hentet inspiration i de internationale ORC-sejladser, hvor kombinationen af bane- og distancesejlads har vist sig meget succesfuld og tiltalende for en bred vifte af sejlere,” forklarer Tue S. Andersen og tilføjer, at man lørdag laver en ”omvendt respitstart”, hvor de mindste/langsomste både starter først, så alle i princippet kommer i mål samtidig.

Tilbagevendende begivenhed
Med aftalen om en treårig DM-serie (2019-21) med de tre østjyske klubber som værter, er der skabt et stærkt grundlag at arbejde videre ud fra, fortæller Mikael Jeremiassen, kapsejladsansvarlig i Dansk Sejlunion.

”Vi håber naturligvis, at interessen vil være stor nok til, at ideen om et DH-DM viser sig langtidsholdbar. Med en treårig aftale har vi mulighed for at udvikle konceptet og forhåbentlig udbygge deltagerantallet gradvist," siger Mikael Jeremiassen.

I 2019 er der fastlagt et loft på maksimalt 60 deltagere.

"Skulle interessen være større, vil vi i 2020 vurdere, om vi kan have plads til lidt flere, men det må ikke gå ud overs sejlernes oplevelse,” fastslår Tue S. Andersen.

Der er oprettet en hjemmeside, hvor man kan finde mere information - og allerede nu sikre sig en startplads ved stævnet. Se mere på www.dh-dm.dk

Snaptun Sejlklub    Juelsminde Sejlklub  Horsens Sejlklub    Dansk Sejlunion


Kontaktoplysninger:

Eventledelse:         Tue S. Andersen, tsa@inodes.dk, tlf. 4092 4743

Dansk Sejlunion:   Mikael Jeremiassen, mikael@sejlsport.dk, tlf. 8820 7017

content-loader
content-loader
content-loader