Gå til hoved-indhold
Udstyr
En systemoversigt over X4Box systemet.

X4.3-sejler: Spring med på den digitale bølge

Det mener Henrik Jørgensen, som med et enkelt kabel har fået sine ældre installationer til at kommunikere med ny Garmin-kortplotter. Han mener, der er en stille digital revolution i gang, og at sejlerne ikke skal være bange for at springe med på den digitale bølge.

Af Maria Ravn Jürgensen |

I forbindelse med bådmessen i Fredericia gik mange sejlere rundt og så på tovværk, bundmaling, fiskestænger og sko.

Men der er også en hel generation af ny elektronik til bådene, og en del af denne er en del af en stille revolution, der vil gøre det nemmere og sikrere at sejle rundt på havet. Det mener kap- og tursejler fra Rungsted, Henrik Jørgensen i hvert fald.

En digital indtræden

- Jeg husker selv min fars nye Bianca 27 i 70'erne, der have en analog log med skovlhjul, og senere i 70'erne da købte han en Rasmus 35, der også havde et analogt ekkolod, fortæller Henrik Jørgensen til minbaad.dk.

- Da jeg selv købte båd i 80'erne var disse blevet digitale, men stadig kun i stand til at vise fart og dybde. Den X362S, jeg købte i 90'erne, havde fået digital vindmåler og en GPS, der var monteret i kahytten, fortsætter han.

- I 00'erne kom plotterne op i cockpittet, så man havde arbejdsredskabet lige foran sig. I 10'erne er AIS'en kommet til sammen med nye og mere avanceret plottere, fortæller Henrik Jørgensen, der sejler i en X4.3er.

Ét kabel gør forskellen

Mange sejlere har i dag en ældre installation kørende, og frygter måske at hele installationen skal skiftes, hvis de vil med på den teknologiske bølge.

Men hvor det tidligere var besværligt at integrere imellem forskellige kabler, kan man i dag for 345 kroner købe et simpelt kabel, der gør, at man kan integrere de nye plottere med den eksisterende installation på tværs af producenter. 

Henrik Jørgensen nævner et eksempel:

- Den opgradering af plotter jeg er i gang med til Garmin 8412 fra mit Raymarine. Selve integrationen tog under fem minutter med kablet til 345 kroner, og det virker 100%. Den nye plotter har en virkelig god performance og et væld af features, som alle sejlere kan nyde godt af.

Også til kapsejlere

Sammenligner man en Garmin 8412 med en seks år gammel plotter, er der en række væsentlige forbedringer.

En fed navigationsoplevelse. Hurtig og god grafik, brugervenlig og nem navigation samt autorute.

Nem integration, der som nævnt er udført på fem minutter via et kabel til 345 kroner.

Til kapsejlerne er der taktisk overblik over vind og fart, startur, layline, konkurrenter og meget andet.

Se TV og opdater de sociale medier på plotteren

- Udover en bedre plotter er der tillige en lang række nye features på en Garmin 8412. Et eksempel er integration til Google Chrome samt Chromecast, hvor du kan se dine favoritserier og programmer på nettet eller TV-avisen under Classic Fyn Rundt, fortæller Henrik Jørgensen.

Som nye features på Garmin-plotteren nævner han også integration med satellitkommunikation, integration af vejrkort, betjening af Garmin VIBR 360 graders kamera og transmission via de sociale medier.

- Men mange sejlere er lidt skræmte af kompleksiteten. Alle kan vel montere én ledning og skifte en kasse, afslutter Henrik Jørgensen.

Se mere om Garmin 8412 her.

content-loader
content-loader
content-loader