Gå til hoved-indhold
Sejl fx ved Rio.Tur
Sejl fx ved Rio.

Eje eller leje båd?

Du kan leje rigtig meget båd for 100.000 kroner – det beløb, det omtrent koster at drive en 36-fods sejlbåd om året.

 

Af Troels Lykke |

Ved leje af båd slipper du både for det besvær og de faste udgifter, der hører med til livet som bådejer.

Hos Danmarks største bådudlejningsfirma, Sunway Seatravel i Ebeltoft, kan man leje en 36-fods sejlbåd for 12.500 kroner om ugen, både i Danmark og udlandet.

Få to ferier og spar 30.000
Vores regnestykke viser, at 14 dages sejltur i Middelhavet om sommeren og en 14 dages sejltur om vinteren i Caribien i alt koster 61.500 kroner, og det er vel at mærke med flybilletter, forsikring, rengøring af båd og en masse udstyr om bord på de lejede både.

I forhold til at eje en båd, du betaler bådlån på, kan man altså spare mere end 30.000 kroner om året og stadig få eventyrsejlads på azurblåt vand.

Duelighedsbevis er obligatorisk
På de lejede både er der søkort, kortplotter, autopilot, sengetøj og håndklæder, men man skal selv have sejlertøj med, forklarer direktør i Sunway Seatravel Mads Christiansen til Politiken.

Ønsker man en fremmed skipper om bord, er prisen 1.000 kroner om dagen. Det bruger sejlerne typisk først, når bådene er over 45 fod lange.

For at være egen skipper og leje båd skal man have et duelighedsbevis og erfaring i at sejle.

Ifølge Mads Christiansen lejer flere og flere danskere både til sejlads i ind- og udland.

Vil hellere leje end eje
»I de sidste fire år har vi hvert år udlejet 25 procent flere både, kun i år er udlejningen ikke steget på grund af finanskrisen. Vi ser også, at flere danskere lejer både til sejlads herhjemme.

Faktisk vil flere og flere ikke eje en båd, så vil de hellere leje en båd i to uger i Danmark og to uger i udlandet. En båd til en million kroner koster omtrent 100.000 kroner om året til bådlån, forsikring og andet«, siger Mads Christiansen, der sender omkring 1.000 danske sejlere på sejlads i udlandet.

Og bådene er, ifølge udlejningsdirektøren, nye både under tre år.

Især havet omkring Grækenland og Italien er meget populære steder at sejle om sommeren. I januar-februar står Caribien højt på danskernes hitliste.

Caribien med vennerne
En af dem, som for alvor lejer sejlbåde i udlandet, er den 47-årige butiksejer Steen Kyhse fra Vanløse. I løbet af 15 år har han 18 gange lejet båd i Thailand, Middelhavet, Caribien og Seychellerne med både familie og venner.

Det på trods af, at han også med en af sine venner har en 37-fods sejlbåd i Svanemøllehavnen i København.


»Når du lejer båd, kan du komme væk fra de turistede steder, og man kan også se den fattige del af verden, hvor man skal være ydmyg og ikke sejle i hvid skjorte og slips. Samtidig oplever man kulturen bedre, når man ankommer i båd«, siger Steen Kyhse til Politiken.

Læs også mere på: www.scancharter.com

content-loader
content-loader
content-loader