Gå til hoved-indhold
- Vi vidste fra starten, at vi ville have professionelle folk med til det her arrangement, fortæller initiativtagerne til TrimDay. Foto: Per DragelundKapsejlads
- Vi vidste fra starten, at vi ville have professionelle folk med til det her arrangement, fortæller initiativtagerne til TrimDay. Foto: Per Dragelund

One Star TrimDay var i fare - Jan Møller blev dagens helt

Et sent afbud fra William Friis-Møller skabte kortvarig panik blandt arrangørerne. One Star-deltager Jan Møller, der tidligere har sejlet Jorden rundt solo, trådte til og guidede ni singlehandsejlere i Køge.

Af Sara Sulkjær |

Planen var klar. William Friis-Møller fra Elvstrøm Sails og Chris Nørgaard med CrewYou-mandskab skulle lørdag den 28. april sætte kurs mod One Star Challenge-sejlernes forberedelsesdag, TrimDay i Køge. 

Men sådan gik det ikke. En sen ændring bød desværre på et afbud fra William Friis-Møller, og arrangørerne måtte derfor tænke hurtigt og kreativt for at erstatte den rutinerede sejler.

- Med afbuddet fra William kiggede vi i arrangørgruppen hinanden i øjnene, og en række forskellige muligheder og forslag, herunder en aflysning, blev debatteret, men dog hurtigt afvist. Vi giver ikke bare op, når vi møder lidt udfordringer, fortæller Morten Thomsen, der sammen med Per Dragelund står bag solosejladsen. 

Erfaren oplægsholder som stand-in

Løsningen viste sig at findes på deltagerlisten til One Star Challenge, hvor Lopolight-medgrundlægger og -direktør Jan Møller med sin Aphrodite 101 stod opført.

Med over 50.000 sømil singlehand, Jorden rundt alene, stort set alle Silverrudder-sejladser siden starten og to gange Danmark Rundt er Møller blandt de mest erfarne oplægsholdere, man kan opstøve på dansk grund. 

Det blev derfor til et inspirerende og tankevækkende oplæg med elementer af forberedelse, træning, sikkerhed og et par anekdoter fra verdenshavene godt krydret af Jan Møllers hyggelige, underspillede sønderjyske facon.

- Det skuffede på ingen måde, understreger Per Dragelund og understøttes af makkeren:

- Jeg har sejlet Silverrudder et par gange, men jeg må da alligevel efterrationalisere noget af min egen planlægning og forberedelse efter at have lyttet til Jans oplæg, fortæller Morten Thomsen. 

Personlig coaching

Med inspirationen fra Jan Møller i frisk erindring overtog Chris Nørgaard og Peder Schimmell fra CrewYou scenen.

- At kende sin båd og have en grundopsætning man kan vende tilbage til er vigtigt, når man rammes af trætheden, lød det fra Peder Schimmell, som dermed startede en livlig debat og erfaringsudveksling omkring nødvendigheden af opmærkning på skøder, løjgang og øvrig løbende rig.

Facetter, der ligeledes kom i spil, da sejlerne stævnede ud på en Køgebugt, der viste sig fra sin allersmukkeste side. Med en nordøstlig vind på 5-7 m/s og klar blå himmel var forholdene nærmest perfekte for en god sejloplevelse.

De to superrutinerede kapsejlere fra CrewYou var på skift rundt på de forskellige både, hvor de over nogen timer gav individuel vejledning og sparring omkring setup og trim af bådene.

Værktøjer til sejlerne

Dagen på vandet afsluttedes med kapsejlads mellem deltagerne, så sejlerne blev tvunget ud i manøvrer og håndtering på egen båd, inden turen gik tilbage til havn.

Tilbage i klubhuset blev dagens sejladser kyndigt evalueret af CrewYou, og hver af sejlerne fik lidt værktøjer og idéer med hjem, som de kan arbejde videre på.

- Vi er ikke nået til efterevalueringen endnu, men umiddelbart synes jeg, arrangementet har været en stor succes. Vi synes, det er vigtigt at have nogen underbyggende sidearrangementer til One Star Challenge, og vi arbejder hele tiden med udviklingen af disse, afslutter Per Dragelund.

Om TrimDay gentages næste år er endnu for tidligt at spå om. Indtil da kan billeder fra lørdagens træning ses herunder. Fotos: Per Dragelund

content-loader
content-loader
content-loader