Gå til hoved-indhold
Anders Johansen og Joakim Salskov-Iversens har ført den måske korteste kampagne ved VM. Kun to dage havde sejlerne til at forberede sig til det kæmpe stævne. Foto: Troels LykkeKapsejlads
Anders Johansen og Joakim Salskov-Iversens har ført den måske korteste kampagne ved VM. Kun to dage havde sejlerne til at forberede sig til det kæmpe stævne. Foto: Troels Lykke

Joakim og Anders har kun trænet tre timer inden VM

To dage før mesterskabet hoppede Anders Johansen første gang ombord på Joakim Salskov-Iversens 49er. Trods Anders' toårige pause fra jollen kæmper duoen om en plads i sølvfeltet.

Af Sara Sulkjær, Aarhus Ø |

I marts oplever 49er-sejlerne Joakim Salskov-Iversen og Markus Nielsen dét, som enhver jollesejler frygter. 

En uheldig bomning resulterer i en hjernerystelse til Markus Nielsen - en hjernerystelse, der ikke blot forsvinder efter et par uger, som sejlerne ellers forventer. 

Da det halvanden måned før VM står klart, at Markus ikke bliver klar til stævnet, hentes 29er-sejler Anders Yde derfor ind på båden.

En beslutning, der viser sig at være helt rigtig. Den nye gast finder hurtigt sin plads ombord, mens også det fysiske viser sig at matche. Alt spiller - altså lige indtil Yde blot én uge inden VM pludselig brækker fingeren under træning. 

Dermed står Joakim Salskov-Iversen alene med en VM-billet i hånden. En billet, der kun kan indløses, hvis en ny 49er-makker viser sig. 

Fra frivillig i mærkebåden til sejler 

"Kunne du have lyst til at sejle VM?"

En besked, som Salskov-Iversen onsdag aften, kun tre dage inden de første VM-sejladser, må sende til en række tidligere og nuværende sejlere. 

Også til aarhusianer Anders Johansen, der for et par år siden selv tog aktiv del i det danske 49er-miljø. 

Modsat de øvrige sejlere er Johansen klar. I kalenderen står i forvejen VM - dog i en ganske anden rolle. Sejleren skal agere frivillig på VM's mærkebåde. Et job, der nu er skiftet ud med aktiv sejlads mellem de selvsamme mærker. 

- Pludselig skulle jeg ikke møde sammen med de andre frivillige, men i stedet indskrive mig som sejler. Det er skideskægt at få lov til, selvom jeg stort set ikke har sejlet 49er de sidste par år, fortæller en begejstret Anders Johansen til minbaad.dk. 

Havde håbet på godt VM  

Torsdag og fredag satte han derfor kurs mod vandet, hvor han sammen med sin nye skipper nåede at få to træningspas á 1,5 time i båden:   

- Det er lidt ligesom med cykling. Jeg kan huske en del, men jeg er stadig lidt rusten, specielt på den fysiske del. Jeg kunne godt have brugt et par måneder i træningscentret, lyder det fra gasten. 

Også Joakim Salskov-Iversen er glad for samarbejdet - selvom det nu bliver et VM på hjemmebane på ganske andre præmisser:  

- Det er lidt svært. Jeg skal indstille mig på, at Anders naturligvis ikke er lige så hurtig som mine tidligere gaster. Markus og jeg havde stilet efter et rigtig godt resultat til VM, hvilket blandt andet havde været en kæmpe fordel i forhold til vores fremtidige støtte fra Dansk Sejlunion, forklarer skipperen. 

En støtte, som nu svæver i det uvisse, ligesom også Markus' hjernerystelse gør det. Sikkert er det kun, at Joakim med sine egne ord nu må få det bedste ud af et VM, hvis optakt næppe kunne blive mere turbulent.  

På ferie langt væk

Uden forventninger om topplaceringer kan teamet sejle frit. En frihed, som betyder, at sejlerne kan foretrække de sikre valg og undgå de sats, der tærer hårdest på Anders' utrænede krop. 

Også for Anders er de manglende forventninger en fordel. Som ny gast kan han yde sit optimale og være fuldt ud tilfreds med det efterfølgende resultat:  

- Ingen af os har de store forventninger, og derfor er presset på mig heller ikke så stort. Alternativet var jo, at Joakim slet ikke kunne sejle VM, forklarer Johansen og suppleres af sin skipper: 

- Det havde været forfærdeligt at se med fra gummibåden. Var det blevet tilfældet, havde jeg helt sikkert taget på ferie meget, meget langt væk, understreger han. 

Et overraskende resultat 

I stedet for sydens sol kan Salskov-Iversen i selskab med Johansen nyde sejlads i et dansk sommervejr, der på flere parametre overgår alles forventninger. 

Det samme gør duoens resultater. Med en 12. plads som bedste resultat og en samlet placering som nummer 70 af i alt 86 teams har den utrænede besætning præsteret over evne: 

- Vi er overraskede over, at vi ligger så godt, som vi gør. Vi kan følge med flere af de andre danske besætninger, der har trænet væsentligt mere, fortæller de to sejlere. 

Tirsdag går Joakim og Anders atter i båden, hvor målet er en top 10-placering, hvilket - hvis alt går danskernes vej - vil sikre dem en plads i sølvfeltet. 

content-loader
content-loader
content-loader