Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Morten Galskov, Luffe 37-sejler er her i den gamle havn i Bogense i dag. Han målte 15 m/sek. han gik ind i havn. - Mit råd er at sejle tæt på Fyn. Men skal vi gennem Lillebælt først, så gå under Jyllandssiden ved Strib indtil den gamle Lillebæltsbro, hvis der er modstrøm, siger han. Foto: Troels Lykke

Stig Westergaard: Lad gasterne sove til luv Fyn rundt

Jordomsejler Stig Westergaard giver her gode råd. Et af dem er at skipperen skal gi gasterne tilstrækkelig søvn til luv i kahytten. Et andet råd er at rorsmanden helst skal afløses efter to timer.

Af Troels Lykke |

Stig Westergaard har sejlet jorden rundt to gange, vundet VM i Soling og Finnjolle. Han ved hvad han taler om.

Vi bad ham om et par råd til sejlerne, før der skal sejles Palby Fyn Cup i Bogense i denne weekend i frisk vind og til sejlerne i Classic Fyn Rundt i Kerteminde den 5. juni.

- Altså 24 timer er jo bare en sprintetape, starter 51-årige Stig Westergaard.

Han giver følgende råd:

- Det vigtigste råd er nok: To finish first, first you have to finish. Derfor skal bådens rig, beslag og sejl selvfølgelig tjekkes, især når der loves frisk vind.

- Gå ikke på grund det kan blive dyrt. Læs søkort grundigt igennem inden afrejsen.

- Lad bomuld blive hjemme, det suger vand. Sørg for at få svedtransporterende tøj på.

- Drik rigeligt med vand, når du dehydrerer falder din evne til at tænke klart. Vand er vigtigere end mad faktisk på en så kort tur.

- Lav madpakker, så man ikke skal være for meget om læ og arbejde.

- Sørg for at få noget søvn. Og lad ikke gasterne sidde og bøffe og blive kolde ude på sidedækket, hvis der er plads i den luv køje. Det giver lige meget for krængningen om gasterne er om læ. Det er vigtigt at de får sovet undervejs.

- En rorsmand skal helst ikke sejle mere end to timer før han skal skiftes. Erfaringen siger at koncentrationen forsvinder derefter. Det tager cirka 15 minutter for en ny rorsmand at sætte sig ind i bådens trim og rytme. Hvis der kun er en god rorsmand, så skal der selvfølgelig skiftes mindre.

- Hvis besætningen er uerfaren, så pas på med at sætte spiler i hårdt vejr. En kæntring kan blive fatal. Sejl til grænsen, men ikke over.

Der er masser af nye telte og en storskærm på havnen i Bogense.

L 23 sejlere fra Skanderborg tog båden på en trailer, mens andre af de 310 tilmeldte i Palby Fyn Cup kæmper til søs for at nå frem til start kl. 11 fredag. Det blæser meget. Der spekuleres i om feltet sendes styrbord rundt denne gang, men stævneleder Poul Erik Nielsen vil ikke melde noget ud før skippermøde fredag klokken 9.

content-loader
content-loader
content-loader