Allan og 400 andre langtursejlere er på 6. uge i corona-karantæne på Martinique
53-årige Allan Røhr er spærret inde på sin Dufour 40. De franske myndigheder har bestemt, at han ikke må forlade sin båd på nærmest ubestemt tid. Lige nu har han i praksis været låst på ankerpladsen siden midten af februar. Han overvejer at forlade båden til maj, da Udenrigsministeriet kan få ham hjem.
Allan Røhr forlod Kerteminde Havn i sommeren 2018. Han sejlede over Atlanterhavet med gaster og er havnet i Caribien.
Her har han sejlet rundt med mange gaster, der betaler 220 kroner i døgnet for at sejle med på båden, der tilbyder drømmesejlads i Caribien, se mere her om projektet.
Men det er lige nu slut på grund af corona-krisen og den medfølgende smittefare. Allan Røhr har derfor betalt pengene tilbage til gasterne.
Dermed bor han nu alene på sin Dufour 40 i Caribien i Martinique, St. Anna Bugten. Der skulle have været gaster om bord.
Må godt sejle - men kan ikke lade sig gøre i praksis
Der er lige nu mange danskere på langtur, og en stor del af havnene ude i verden er lukket på grund af COVID-19. Det betyder i praksis, at sejlerne er bundet til at blive liggende, hvor de er.
- Jeg kan godt sejle sydpå til St. Vincent og finde en bøje og ligge ved, men der koster det 6.000 kr. i mad om måneden, mens det her på Martinique koster 2.000, og der er et meget større udvalg af varer, præcis som var man i Frankrig, siger Allan Røhr til Minbaad.dk og fortsætter:
- Men jeg kan heller ikke sejle hjem alene, det vil være et stræk på 2-3.000 sømil på kryds mod Europa. Jeg kunne måske godt sejle endnu længere sydpå og ligge båden ved en bøje i et beskyttet farvand, hvis jeg ville hjem til Danmark, men der går ikke færger fra de små øer lige nu.
Flyt ikke din båd
Allan Røhr er oprindeligt københavner. Det kan jeg tydeligt høre, da jeg ringer til manden, der nu er blevet temmelig langskægget.
Båden må ikke forlade ankerpladsen i området, hver dag kommer det franske politi i helikopter og tjekker, om bådene ligger, hvor de skal. Der patruljeres også i store RIB's med kystvagten om bord.
- De flyver flere dage om ugen, nogle gange lige ti meter over min mast. Kystvagten holder også øje med os. Men jeg må godt sejle ind til land i min gummibåd og købe ind hos en købmand. Men vi er flere, der har svært ved at læse, hvor der står, hvad vi må og ikke må, for det står på fransk, forklarer Allan Røhr.
Ingen alternativer
Som nævnt tidligere kan man dog vælge at sejle væk - der er bare ikke alternativer til stedet lige nu, selvom det er hårdt at være i, mener Allan Røhr
Seks personer har, ifølge danskeren, corona på Martinique, og de har været i karantæne i 30 dage. De kom flyvende til øen med coronavirussen i sig.
Man må også motionere solo, gå tur med hunden eller på arbejde, hvis man har det, samt svømme fem meter fra sin båd.
- Luften er 32, og vandet er 27 grader, og det bliver varmere, men jeg gider ikke ligge og svømme rundt om den båd, siger han og puster cigaretrøgen ud.
Slider økonomisk og psykisk
Det slider at være i båden alene:
- Jeg får læst nogle bøger og får fikset ting på båden, men tiden går langsomt, og flere er mærket af det herude, både økonomisk, men også psykisk, påpeger Røhr og uddyber:
- Jeg ved det, for nogle af dem, der ligger i de små både, kommer over og henter vand hos mig, da jeg har en watermaker. Og vi får talt, nogle har kun penge til at leve en måned mere i deres båd. Vi prøver at holde sammen herude. Vi er vel seks danske både.
Overvejer at flyve hjem
Flere danskere har overvejet at tage hjem. Men det er dyrt med flyveren, og man skal selv betale, selvom Udenrigsministeriet har tilbudt, at man kan komme hjem.
Kun to ud af seks danske sejlere i området er kontaktet af Udenrigsministeret.
- Dem, der skulle hjem nu her, er blevet aflyst, og de er blevet flyttet til 3. maj. Før kan de ikke flyve. Jeg taler også med Udenrigsministeriet, om de vil have mig hjem. Jeg ved sgu ikke, ikke hvad jeg skal gøre pt. Jeg overvejer at tage med hjem nogle uger, men frygter hvad der kan ske med min båd, hvis der kommer orkan, det ville være katastrofalt, forklarer Allan Røhr.
Andre har før forladt deres både, men netop på denne ø er mange både blevet ødelagt i en orkan, mens de har ligget i vandet.