Gå til hoved-indhold
Særligt MK4-jollerne ses på kapsejladsbanen. Ud af 40 MK4'ere i Danmark sejler stort set alle kapsejlads. Foto: Sejlfoto.dkSejlklubber
Særligt MK4-jollerne ses på kapsejladsbanen. Ud af 40 MK4'ere i Danmark sejler stort set alle kapsejlads. Foto: Sejlfoto.dk

Klassetjek: Wayfarer - eneste jolle til tur- og kapsejlads

Sejlere på alle niveauer køber Wayfarerjollen, der udfordrer selv øvede kapsejlere på farten. Den nyere MK4-model er populær blandt kapsejlerne.

Af Sara Sulkjær |

Minbaad.dk tager temperaturen i de danske bådklasser. Denne gang hos Wayfarerne, der i år har jubilæum - jollen fylder 60, mens klassen fylder 50. Formand John Goltermann fortæller.

John Goltermann, hvorfor skal man sejle Wayfarer?

- Uanset om man bruger den til tur- eller kapsejlads får man utrolig meget sejlglæde, for jollen er let at sejle, men svær at få til at sejle stærkt. Der er i de senere år kommet mange nye dygtige sejlere til klassen, bl.a. tidligere OL- og landsholdssejler Mogens Just. Det betyder, at det sportslige niveau er steget markant, men det er ikke sket på bekostning af bredden.

- Det sociale sættes også højt, og klassen har sin egen sangbog og orkester. Det udspringer af, at nogle af sejlerne i Farum tilfældigvis også spiller musik. De har lavet orkestret og sangbogen, hvori rigtig mange sange refererer til sejlads og Wayfarer-jollen. I år får vi endda en ny udgave i forbindelse med jubilæet. 

Hvad koster det at sejle Wayfarer?

- Anskaffelse alt efter om der er tale om en fornuftig tursejler eller en toptunet ny racingudgave ligger mellem 20.000 og 120.000 kr. De fleste kan få ambitionerne opfyldt indenfor 20.000-60.000, hvis man køber brugt. Skal du sejle kapsejlads, bruger størstedelen de nye MK4-joller, som kan købes brugt fra 60.000 kr. 

- Derudover er det billigt at holde båden i orden, fx kan et helt nyt stel sejl bestående af storsejl, genua og spiler erhverves for ca. 12.000-14.000kr. Brugte sejl kan skaffes til særdeles rimelige penge alt efter stand.

Hvad gør I for at få nye ind i klassen?

- Vi arbejder hele tiden på at afholde gode arrangementer med høj kvalitet. En blanding af tradition og fornyelse. Vi forsøger at give næring til ’drømmen’ ved at være synlige, bl.a. via vores hjemmeside, som afspejler en velfungerende og aktiv klasseorganisation. 

- I 2017 fik vi rekordmange indmeldelser i nyere tid, så vi i dag er 270 joller i foreningen ud af de omkring 1000, der findes i Danmark. Det skyldes særligt bådudstillingerne, som vi prioriterer at deltage i. 

Hvordan sørger I for vidensdeling blandt sejlerne?

- Via vores hjemmeside, Facebookgruppe og vores medlemsblad W-Nyt. Desuden har vi på hjemmesiden en tekniksamling, hvor vi løbende opsamler erfaringer med alt fra trim og teknik på kapsejladsbanen til det selvsamme for tursejlerne.

- Hvert år bliver der desuden afholdt et 2-dages kursus for især nye sejlere, hvor jollens muligheder gennemgås. Blandt de aktive kapsejlere afholdes der også jævnligt træningssamlinger.

Hvor sejles der særligt Wayfarer, og hvilke stævner vil du anbefale at sejle i den kommende sæson?

- I Danmark sejles der Wayfarer mange steder, men skal der fremhæves nogle steder, som gennem årene altid har haft særlig mange sejlere og stor aktivitet, så må vi fremhæve Farum ved Furesøen og Ho Bugt ved Esbjerg. Hellerup, Roskilde/Herslev, Aarhus og Præstø er også steder med god Wayfarer-aktivitet.

- I år vil jeg særligt fremhæve DM i Svendborg Sunds Sejlkub og EM i Assens, som man kan sejle lige efter hinanden i juli/august. For tursejlerne er Rantzausmindetræffet i uge 28 årets store højdepunkt, hvor der sejles dagture i Det Sydfynske Øhav.

Hvordan ser fremtiden ud for Wayfarer-klassen i Danmark?

- Den ser lys ud. Med den seneste MK4-model er jollen fornyet med et mere sportsligt set up, så den appellerer til et yngre segment, og opfylder kravene til den krævende kapsejler. 



- Vores tursejladsstævner trives samtidig med deltagelse af mange besætninger, både unge og ældre, erfarne og uerfarne. Foreningens flagskib, Rantzausmindetræffet, tiltrækker årligt omkring 50 joller hen over ugen med tilhørende familier i alle aldre. Vi er særligt glade for, at børnefamilierne er i fremgang, hvilket vi aktivt værdsætter ved at udvikle tilbud målrettet dem, fx piratjagt. 

Er I tilfredse med jeres hjemmeside?    

- Tilfredse bliver vi nok aldrig, men vi er langt i processen med at etablere en moderne side, der understøtter de behov, vi har for at kunne drive en ’gammel’ forening, også i fremtiden. 

- Vi tror faktisk, at den nye hjemmeside, som har gjort det nemt at melde sig ind i foreningen, også er medvirkende til, at vi på det seneste har haft fremgang i medlemstallet.

Om Wayfaren: 
Længde: 4,83 m

Bredde: 1,86 m

Dybgang: 1,17 m

Skrogvægt: 169 kg

Besætning: To personer eller flere (alt efter formålet)

Hjemmeside: Wayfarer.dk

Blå bog om formanden: 
Navn: John Goltermann

Alder: 63 år

Job: Pensionist

Sejler med: Sin hustru Fie

Formand John Goltermann anvender primært sin Wayfarerjolle til tursejlads. Foto: Privatfoto

<iframe width="600" height="423" src="https://www.youtube.com/embed/8HyYY2L4Mqc" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Hør sejlerne synge 'Wayfarersangen' i denne video.

Rantzausmindetræffet er årets højdepunkt for tursejlerne. Foto: Jesper Nothlev

Det taktiske spiller en stor rolle i jollen, hvor det kan betale sig at slå på selv mindre vindspring. Foto: Sejlfoto.dk

Få herunder et overblik over de aktive bådklasser i Danmark. Kun deres primære tilholdssteder er markeret, hvorfor der kan ligge mindre fleets andre steder i landet. Tryk på ikonerne for info om område samt tilhørende bådklasse. Kortet er lavet på baggrund af artikelserien 'Klassetjek':

 

<iframe src="https://www.google.com/maps/d/embed?mid=15NAAilxgUw-A4vnUjJhp2wsgQ_Y" width="640" height="480"></iframe>
content-loader
content-loader
content-loader