Gå til hoved-indhold
Kapsejlads
Starten var flyttet til nord for Hellebæk fordi man ville undgå tilskuere på havnen, forklarer stævneleder Martin Anfeldt. Foto: Keld Kofoed/Helsingør Sejlklub
Kapsejlads
Foto: Keld Kofoed/Helsingør Sejlklub
Kapsejlads
Kapsejlads
Kapsejlads
Foto: Keld Kofoed/Helsingør Sejlklub
Kapsejlads
Foto: Keld Kofoed/Helsingør Sejlklub

17 både corona-afvist i Sjælland Rundt - sejlere kaldt til start af flyveledere fra Kastrup Lufthavn

Det har været et kæmpe koordineringsarbejde for at overholde forsamlingsforbuddet på 50 og 500, forklarer stævneleder Martin Anfeldt til minbaad.dk. Men nu går det fint, bortset fra en Ker 11.2, der gik på grund med 10 knob og sku trækkes fri. Elliott 35 SS forventes i mål fredag aften.

Af Troels lykke |

En træt stævneleder af Sjælland Rundt, Martin Anfeldt forklarer i dag til minbaad.dk:

- 48 timer før start var vi tæt på at hive stikket til Sjælland Rundt i år. For vi kæmpede med at skulle overholde forsamlingsforbuddet på 500 for hele arrangementet, og for at der ikke på noget tidspunkt måtte samle sig 50 personer på  havnen og på vandet. Det har virkelig været en stor koordings- og kontrolopgave for os i sejlklubben, lyder det fra stævnlederen, der til dagligt sejler i en Scanmar 35.

Dramaet kom da man opdagede efter optælling at der var 89 for mange sejlere med i arrangementet så man rundede de 500 personer. Politiet kunne i givet fald uddele bøder til sejlere på havnen fx på 2.500 kr.er per person.

- Vi bad sejlerne onsdag (før start torsdag, red.) om at tjekke op på hvor mange der var om bord, og det viste sig at 31 færre personer på bådene, hvilket udløste at der kunne komme syv flere både med, siger Martin Anfeldt.

17 både blev dog afvist plus 10-15 svenske både, der slet ikke måtte sejle med. Men i alt 109 både stillede til start.

- De sejlere der ikke kom med har taget afvisningen flot, forklarer stævnelederen.

To flyveledere kaldte sejlere til startlinjen

Selve starten blev til noget af en koordineringsopgave, men også bare udlevering af gps-trackere var et puslespil.

- Sejlerne måtte ikke komme op i bureauet, så vi gik ud og delte trackere ud til Sjælland Rundt-sejlere før start, mens sejlerne ventede i havnen. Selve starten blev koordineret og afviklet med respitstart, hvor de små både startede først. Vi fik fat i to flyveledere fra Kastrup (Lufthavn, red.), de har 40 års erfaring i deres job og de kaldte hver båd ud, 1 time og 15 minutter før start. Vi havde tre zoner som sejlerne kunne være i, og vi havde flyttet startlinjen op nord for Hellebæk, så der ikke var tilskuere i Helsingør. Første start gik klokken 10 torsdag og sidste båd klokken 16. det var en Dragonfly 28, forklarer Martin Anfeldt.

Om sejladsen siger han optimistisk.

- Der er kommet mere vind nu og vi forventer at første båd, en Elliott 35 SS (med Michael Møllmann fra Rungsted og besætning, red.) vil være i mål i aften klokken cirka 20, har de fortalt os.

Solo-sejler Jan Møller er ved Grønsund i front

Første singlehand-sejler er den tidligere solo-jordomsejler Jan Møller lige nu i en Aphrodite 101. Han er ved Grønsund, viser TracTrac. En anden solo-sejler Jan Hansen tog en pause i nat på 4 timer. Noget han ikke bliver straffet for. Man må for hvert døgn snuppe en pause på 4 timer i sejladsen.

De to forreste doublehand-både er en X-332er og en X-99er, der også er ved Grønsund, hvor der sejles i let østenvind.

Formand for sejlklubben, Kasper Wedersøe, fortæller også til minbaad.dk at en Ker 11.2 med Helsingør Sejlklubs næstformand, Erik Stannow, og besætning gik på grund i aftes ved Røsnæs med fuld fart på.

- De sejlede på med 10 knob, men ingen kom til skade. De stod på grund klokken 22 torsdag aften, og først kl. 01.00 kom de fri efter at Dansk Søredning i Kerteminde trak dem fri. De kæmpede længe for selv at komme fri. Der har også været en Omega 34 med masteproblemer, der udgik, han sejler nu mod Helsingør. Derudover er der et par protester, fortæller skibsingeniør Kasper Wedersøe, der selv sejler X-332 til dagligt.

Formand: Det er sådan corona-reglerne er

Men Kasper Wedersøe, hvad siger du til de strenge corona-regler, er de fair overfor sejlerne i Sjælland Rundt?

- Det er sådan reglerne er, men jeg kan godt se at det ikke kunne være et problem på vandet, mere vil jeg ikke sige.

Han fortæller til gengæld at sejlere og andre på havnen viste hensyn Sjælland Rundt.

- Fx var der 16 piger, der sad ved et bord med blomster, dug og lækker mad og jeg måtte bede som om at gå et andet sted, de tog det så flot, siger Wedersøe.

Se flere fotos fra fotograf Keld Kofoed - Resultatliste

content-loader
content-loader
content-loader